Podizanje svijesti o prevenciji i liječenju

U BiH 5000 oboljelih od Parkinsonove bolesti

U BiH 5000 oboljelih od Parkinsonove bolesti
12.04.2023.
u 18:46
Pogledaj originalni članak

Svake godine 11. travnja u svijetu se obilježava kao Dan Parkinsonove bolesti (Parkinson Day) u cilju podizanja svijesti o prevenciji, simptomima i liječenju ove teške neurološke bolesti. U svijetu incidencija Parkinsonove bolesti iznosi više od 10 milijuna oboljelih i druga je najčešća neurodegenerativna bolest poslije Alzheimera.

Procjena je da je u BiH oko 5000 oboljelih. Dr. Amel Amidžić, specijalist neurologije, subspecijalizant intenzivne neurologije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", ističe da bolest nastaje zbog neurodegeneracije negrostrijatnog kompleksa neurona koji proizvode neurotransmiter dopamin. Simptomi bolesti dijele se na nemotorne, kao što su depresija i kognitivne tegobe, te na motorne, kao što su tremor, ukočenost, usporenost pokreta, kretanje sitnim koracima te vrtoglavica i nestabilnost.

Ponekad prvi simptom bolesti bude vrtoglavica i nestabilnost, a bolest se razvija u šest kliničkih faza. Ranim prepoznavanjem simptoma bolesti može se početi s liječenjem te dobrim odgovorom na antiparkinsonike. Bolest se može držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje. U uznapredovaloj bolesti koristi se DBS, duboka moždana stimulacija uz neurostimulatore novije generacije koji daju odlične rezultate te kontrolu motornih i nemotornih simptoma bolesti, čak i u starijoj dobi. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.