Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru

U Mostaru završena obuka za IT sektor: 49 polaznika steklo certifikate

24.09.2024.
u 13:45
Završna konferencija projekta "Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru", čiji je završni ispit položilo i certifikat dobilo 49 od ukupno 68 polaznika, održana je u utorak u Mostaru.
Pogledaj originalni članak

- Projekt završava za nekih desetak dana, a danas smo prezentirali rezultate projekta, ali i neka nova saznanja. Projekt nas je iznenadio, pet projektnih partnera uspjelo je izvršiti većinu određenih ciljeva i postići neke rezultate, a ono što je otprilike malo zakazalo je zapošljavanje ovih mladih osoba. Po nekim našim saznanjima cijeli sektor je zadnje dvije godine u nekoj krizi zbog ekonomske krize koja je globalnih razmjera, tako da se interes za nove zaposlenike smanjio, a većina firmi je ulagala dosta da zadrži trenutne kapacitete - kazao je direktor Asocijacije za gospodarski razvitak "REDAH" Ivica Sivrić.

Istaknuo je kako su organizirali kvalitetnu obuku koja je potrebna IT sektoru.

- Sveučilište u Mostaru je certificiralo tri zanimanja za potrebe IT sektora i svako od tih zanimanja nosi 30 ECTS bodova, tako da s tog gledišta smo organizirali zaista kvalitetnu obuku koja je potrebna ovom sektoru, paralelno smo cijelo vrijeme radili na animaciji poslodavaca da zaposle određene ljude, uspjeli smo zaposliti osam osoba, a istovremeno kreirano je i pet novih radnih mjesta kroz samozapošljavanje gdje je tih pet osoba iskoristilo mogućnost granta i otvorilo vlastite obrte. Također, ranije je kreirana i mobilna aplikacija "Shtela" kojoj je svrha povezati poslodavce i nezaposlene, na tom tragu ćemo raditi i dalje - kazao je Sivrić.

Navodi kako je kroz ovaj projekt izrađen lokalni akcijski plan zapošljavanja Grada Mostara koji je od strane Gradskog vijeća usvojen u travnju ove godine.

- Grad je već izdvojio 100.000 maraka za nove aktivnosti koje će provoditi uz podršku četiri nevladine organizacije, a to su REDAH, LiNK, Asocijacija poduzetnika i INTERA, gdje svi od navedenih imaju svoj dio obaveza i resursa, tako da smo i tu uspjeli napraviti napredak. Projekt je poslužio svrsi, mobilizirali smo određene resurse i sada je važno nastaviti raditi u kontinuitetu - kazao je Sivrić.

Anita Perić iz Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kazala je kako ovakve suradnje i događaji doprinose smanjenju broja nezaposlenih.

- Ovo je samo početak i poziv mladim osobama da se aktiviraju i prolaze kroz ovakve programe. U HNŽ-u 22 posto nezaposlenih čine mladi do 30 godina, a veliki dio njih je neaktivan iz raznih razloga, neki ne žele raditi jer nemaju potrebu, neki zbog obiteljskih stvari ne mogu raditi takve poslove, bitno ih je aktivirati i pružiti im mogućnost. Današnji mladi spremni su promijeniti se i raditi neko drugo zanimanje koje nisu završili, a ovakvi programi zapravo daju tu mogućnost da oni ne moraju opet ići četiri godine kroz neko srednjoškolsko obrazovanje nego da u nekom kratkom razdoblju, od šest do devet mjeseci mogu doći do nekog novog zanimanja, novih znanja i tako ući na tržište rada. Tijekom svog života to mogu mijenjati koliko god puta žele, samim tim se zadovolje potrebe tržišta rada, ali i njihove osobne potrebe pa je i društvo zadovoljnije - kazala je Perić.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja iskorak, te da su rezultati fantastični. Također, naveo je kako su u sklopu projekta detektirani svi problemi koje još uvijek treba riješiti i na kojima će Grad raditi kako bi se mladima osigurala ugodna sredina u kojoj se mogu razvijati, naći posao i zasnovati svoj biznis.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.