jedi zdravo

U ovih 5 situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto

U ovih 5 situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto
17.08.2021.
u 17:05
Pogledaj originalni članak

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti

Sama maslina sadrži  brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali. Kada se ulje od ovog ploda ne bi trebalo koristiti? 

 

1. AKO NISTE SIGURNI DA JE KVALITETNO

Prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

2. ZA PRŽENJE

Određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja.

Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

3. ZA ROŠTILJ

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtijeva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.

 

Shutterstock

 

4. ZA PRIPREMU KOLAČA

Prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti okus npr. kolača.

5. KAO PREPARAT ZA NJEGU KOŽE SKLONE AKNAMA

Vjerojatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često ga se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.

 

Shutterstock

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.