Centar “Sveta obitelj”

U senzornoj sobi će kroz igru poticati osjetnu percepciju djece

U senzornoj sobi će kroz igru poticati osjetnu percepciju djece
26.02.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

U sklopu Dana otvorenih vrata, Caritas hercegovačkih biskupija jučer je u Edukacijsko-rehabilitacijskom odjelu Centra “Sveta Obitelj” u Mostaru predstavio novu senzornu sobu i pet novoeduciranih djelatnica ovog centra, piše Večernji list BiH.

Opremanje senzorne sobe

Otvaranjem senzorne sobe ova ustanova proširila je svoju ponudu u programima rada s djecom s poteškoćama u psiho-fizičkom i intelektualnom razvoju u dobi do 18. godine života. Nazočne je na svečanom otvaranju pozdravio ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija dr. don Ante Komadina koji je naglasio kako je rad na realizacija projekta senzorne sobe trajao oko dvije godine. “Opremanje senzorne sobe potpomogla je Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ured za pomoć Hrvatima izvan Domovine s 50.000 kuna, te dobročinitelji iz Hercegovine i inozemstva s oko 22.000 KM”, kazao je don Ante Komadina. Prema njegovim riječima, bilo je više pokušaja da svoj rad u Edukacijsko-rehabilitacijskom odjelu na neki način integriraju u strukovne institucije, ali bez uspjeha. “U više navrata smo lobirali kod županijskoga Ministarstva obrazovanja, ali nismo dobili čak ni odgovore”, naglasio je don Ante Komadina.

Nedostatak sluha nadležnih

Nedostatak sluha nadležnih rezultirao je da se na kraju sami, uz pomoć dobročinitelja,odluče na realizaciju ovog projekta. Projekt je predstavila pedagoginja u centru koja je prošla dvogodišnju specijalističku izobrazbu za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji Martina Bošnjak. Objasnila je kako je ta soba vezana uz pojam senzorne integracije,što je u biti sposobnost uređivanja osjetne percepcije koja omogućava interakciju s fizičkom okolinom i ljudima. “Kod djece s poteškoćama u razvoju uočava se senzorna dezintegracija, odnosno nepravilnosti u moždanom funkcioniranju koja otežava integraciju senzornoga unosa podražaja, a prepoznajemo je kao pojačanu ili smanjenu osjetljivost, probleme koordinacije, zaostajanje u govoru, probleme s pozornošću i samokontrolom te značajno pojačanje ili smanjenje razine aktivnosti”, kazala je Bošnjak. Senzorna soba zamišljena je da kroz igru potakne dijete na izražavanje, komunikaciju, osjećaj sigurnosti, povezanost i bliskost te samouvjerenost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.