zdž

U ZDŽ-u pogoršano stanje jedne osobe, broj zaraženih nepromijenjen

Foto: Fena
U ZDŽ-u pogoršano stanje jedne osobe, broj zaraženih nepromijenjen
20.03.2020.
u 13:04
Pogledaj originalni članak

Stanje na terenu vezano za širenje bolesti koronavirusom u Zeničko-dobojske županije nepromijenjeno je u odnosu na jučerašnji dan, kada je u evidentirana peta zaražena osoba u toj županiji- kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva Adnan Jupić.

- Apsolutno nema prostora za bilo kakvu paniku, ali ima prostora da se svi odgovorno ponašamo - poručio je Jupić, koji je napomenuo kako se u ovom trenutku 1.950 osoba iz te županije nalazi u samoizolaciji.

- To je sasvim očekivan podatak. Vjerojatno će se taj broj u budućem razdoblju  uvećati, a to je ono što je također očekivano. Mi trebamo, i mislim da smo i na dobrom putu, da širenje virusa usporimo - kazao je Jupić.

On je napomenuo kako je jedan pacijent, kod kojeg je pogoršano zdravstveno stanje, mada za sada nije i vitalno ugrožen, iz izolatorima prebačen na Odjel za zarazne i infektivne bolesti Županisjke bolnice Zenica (KBZ). Dvoje zaraženih su bez ikakvih simptoma, a dvoje s blažim simptomima.

- Pacijent je prebačen u dio bolnice u kojem imamo respiratore, ultrazvuk... Zbog pogoršanja tih nalaza, odlučili smo da bude u tom centru i, ako bude potrebe, da ide na respirator - objasnio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a.

Do sada je, napomenuo je Jupić, uvijek bio problem novac, ali ovog je puta novac osiguran, ali je teško na tržištu pronaći opremu i testove za testiranje više osoba. Trenutno se testiraju samo oni koji imaju simptome.

Jupić je napomenuo i kako je pokrenuo i inicijativu da lokalne zajednice, s obzirom na to da su domovi zdravlja u nadležnosti lokalnih zajednica, novac koji nije namjenski usmjere u zajedničku borbu protiv koronavirusa.

Na novinarsko pitanje kako komentira informacije da li je ili nije Klinički centar Univerziteta u Sarajevu htio primiti na daljnje liječenje pacijenta zaraženog iz Bihaća, kazao je da se borba protiv koronavirusa ne vodi u kliničkim centrima, nego u primarnoj zaštiti.

- Zato smo mi i uspješni - kazao je Jupić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kazao je kako su na ulazu u tu bolnicu instalirali trijažni centar, u kojem mlađi liječnici usmjeravaju pacijente na lokacije na kojima će im biti pružena liječnički pomoć.

- To nam je najvažnija barijera i razlog našeg uspjeha. Veći centri, koji su razvijeniji i imaju više stanovnika od nas, teoretski, trebali bi imati zaraženih. Mi smo dobro organizirali primarnu zaštitu - kazao je Drljević, koji je napomenuo kako se spremaju za tri scenarija borbe protiv zaraze.

- Teoretski se može desiti da već dva od prva tri pacijenta završe na respiratoru, ali procjene su da na 100 pacijenata trebalo bi da na respirator dođe 2-3 pacijenta - dodao je.  

Skomorac je pozvao sve pravne i fizičke osobe da im doniraju ili prodaju zaštitu opremu koju imaju, jer bolnica će od toga imati koristi, a samim tim i stanovništvo.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo istakao je kako su jučer, nakon posjete ministra Jupića i Drljevića, izvršili reorganizaciju rada te bolnice kako bi spriječili ulazak koronavirusa u bolnicu.

Organizirali su, kazao je, tako da spriječe ukrštanje pacijenata koji su suspektni na koronavirus s pacijentima kojima je neophodna neka druga usluga. Podsjetio je kako je ta bolnica županijski centar za liječenje teških plućnih bolest, s 98 kreveta.

- Mi imamo veliko iskustvo. Imamo i prostorije s potpritiskom za tuberkulozne bolesnike, a nije problem da ih u kratkom vremenu, ako bude potrebe, prilagodimo i za oboljele od koronavirusa - najavio je Škiljo.

Ministar Jupić je istakao kako su i privatne zdravstvene ustanove u tom kantonu iskazale veliku spremnost da stave na raspolaganje svoju opremu i kapacitete.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.