Obećanje Vlade

Umirovljenici bi uskoro mogli dobiti jednokratnu pomoć

Umirovljenici bi uskoro mogli dobiti jednokratnu pomoć
26.10.2024.
u 11:43
Iz Saveza tražili da se umirovljenicima koji primaju do 1000 KM isplati 200 KM, a iznad 1000 KM po 100 KM. Za isplatu treba više od 30 mil. KM
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je kako bi umirovljenici u Federaciji BiH uskoro mogli dobiti najavljenu jednokratnu pomoć. - Što se tiče naših obveza prema umirovljenicima, Vlada je obećala isplatiti jednokratnu novčanu pomoć - kazao je Delić, koji je istaknuo kako su iz tog ministarstva uradili sve što je potrebno za isplatu jednokratne pomoći. Prijedloge i sve što se odnosi na isplatu jednokratne pomoći, dodao je, uputili su u daljnju proceduru.

- Trenutačno se radi izrada rebalansa proračuna Federacije BiH i nadam se da ćemo ga imati što prije - i na Vladi i zakonodavnim tijelima, i da ćemo usvojiti rebalans i isplatiti jednokratnu pomoć umirovljenicima - kazao je ministar Delić. Najavio je kako trenutačno ne može govoriti o iznosu koji će biti isplaćen, ali podsjeća kako su iz Saveza umirovljenika tražili da se korisnicima mirovina koji primaju do 1000 KM isplati 200 KM, a iznad 1000 KM po 100 KM. Tako bi za isplatu pomoći za više od 460.000 umirovljenika trebalo izdvojiti više od 30,000.000 KM. Prave se kalkulacije koliki će iznosi biti i isplaćeni, a to bi trebalo biti poznato u idućih nekoliko dana. - Trenutačno čekamo i ime od Ministarstva financija za radnu skupinu koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o MIO i nadam se da će radna grupa postići i naći kompromis, na zadovoljstvo umirovljenika i Vlade FBiH - najavio je Delić. Podsjetio je kako su udvostručena sredstva za topličko liječenje umirovljenika, a aktivno se radi i na osnivanju Vijeća umirovljenika FBiH, koje bi trebalo biti svojevrsni zastupnik u Vladi kada su u pitanju prava i položaj umirovljenika u FBiH. Kao Ministarstvo, dodao je, imaju iznimno dobru suradnju sa Savezom, ali i svim udrugama umirovljenika te da žele i zadržati dostignutu razinu suradnje i uvažavanja. Po njegovim riječima, neka pitanja nadilaze nadležnosti Ministarstva, a nekada i same Vlade FBiH u danom trenutku. - Ono što je zaista veliki izazov jest broj zaposlenih radnika na razini FBiH. Moramo raditi na povećanju broja zaposlenih kako bismo dugoročno osigurali stabilnost mirovinsko-invalidskih sustava. Iako je on siguran zbog zakona koji jamči da se sva sredstva koja nedostaju od doprinosa namire iz proračuna Vlade FBiH, to nije najbolje rješenje. Najbolje rješenje je da imamo dovoljan broj zaposlenih, bolji omjer umirovljenika i radnika kako bismo dugoročno imali stabilniji mirovinsko-invalidski sustav - kazao je Delić, koji je podvukao kako je suštinska reforma donošenje fiskalnih zakona te uvećanja minimalne cijene rada. Predsjednik Saveza udruga umirovljenika Zeničko-dobojske županije Mustafa Trakić istaknuo je kako su posjetili umirovljenike koji se liječe u Općoj bolnici Tešanj i Županijskoj bolnici Zenica te podijelili 330 paketa koji su vrijedni simboličnih 30 KM. Međutim, nastoje im pokazati kako nisu zaboravljeni. Podsjeća kako je minimalna mirovina 578 KM te su tražili uvećanje od sedam posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.