sustavni problem

Upozorenje iz Suda: Neka suđenja traju i 24 godine

Upozorenje iz Suda: Neka suđenja traju i 24 godine
18.10.2024.
u 16:20
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 149. plenarnoj sjednici održanoj elektronički usvojio je više odluka u kojima je utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku, prvenstveno pred sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kako je priopćeno iz te institucije, u nekim slučajevima riječ je o duljini trajanja postupka od 17, pa čak i 24 godine u kojima postupak još uvijek nije okončan. Stoga je Ustavni sud podsjetio na svoju ranije uspostavljenu praksu koja ukazuje na postojanje sustavnog problema u pogledu rješavanja predmeta u razumnom roku pred sudovima u Bosni i Hercegovini, što je posljedica sustavnih nedostataka u organiziranju pravosuđa i učinkovitom ostvarivanju nadležnosti raznih razina javne vlasti u toj oblasti.

Ustavni sud očekuje da taj sustavni problem riješe Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće te izvršna i zakonodavna vlast. Na sjednici je također donesen značajan broj odluka kojima su odbačene žalbe kojima se tražilo utvrđivanje kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku u postupcima pred sudovima u Republici Srpskoj zbog toga što žalitelji nisu iscrpili sve pravne lijekove koji su im po zakonu bili na raspolaganju.

U vezi s tim Ustavni sud podsjeća da je u RS-u 1. siječnja 2021. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji propisuje pravna sredstva za zaštitu tog prava pred sudovima u RS-u. Ustavni sud također podsjeća da navedeni zakon predstavlja učinkovit pravni lijek koji žalitelji, u skladu s načelom supsidijarnosti, moraju iskoristiti prije podnošenja žalbe Ustavnom sudu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.