CYBER PRIJEVARE

Upozorenje MUP-a RS-a: Pojavila se lažna "Temu" aplikacija

Upozorenje MUP-a RS-a: Pojavila se lažna "Temu" aplikacija
17.10.2024.
u 10:15
"Budite oprezni i informirani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloporabu vašeg povjerenja", naveli su iz MUP-a RS-a.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom "Temu" na službenim trgovinama aplikacija (App Store i Google Play). Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim osobnim podacima korisnika, pišu Nezavisne.

Kako funkcionira prijevara?

  • Lažna aplikacija izgleda identično kao originalna "Temu" aplikacija, s logotipom i sličnim korisničkim sučeljem.
  • Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne web stranice, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod).
  • Uneseni podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloporabiti za neovlaštene transakcije i krađu identiteta.

Kako se zaštititi?

Preuzimajte aplikacije samo sa službenih izvora (App Store i Google Play), ali provjerite i ime izdavača. Originalnu "Temu" aplikaciju izdaje "Temu International LLC". Na originalnoj "Temu" aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da "Temu" aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije. Ne unosite podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene. Redovno pratite stanje na računu i prijavite svaku sumnjivu transakciju svojoj banci. Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektirati sumnjive softvere.

Šta učiniti ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju?

  • Odmah uklonite aplikaciju s uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloporabi.
  • Promijenite lozinke za sve relevantne naloge koje ste koristili u aplikaciji.
  • Prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili online na internet stranici MUP-a RS

"Budite oprezni i informirani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloporabu vašeg povjerenja", naveli su iz MUP-a RS-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.