"Temumanija"

Kupci pohrlili na Temu, cijene niže i do 5 puta nego u BiH, ali evo zašto treba biti oprezan prilikom kupnje

12.10.2024.
u 18:05

Dolazak Temua u BiH dio je globalne ekspanzije kineskih platformi koje ciljaju na nova tržišta povoljnim cijenama i širokom ponudom. Marketinški stručnjak koji je želio ostati anoniman kaže da je zasad više interesa nego kupnje, ali...

"Temumanija" je zahvatila BiH. Budući da su danas svi u virtualnom svijetu, njihovu reklamu je praktički nemoguće izbjeći. To je kineska online platforma za trgovinu koja je stigla i u ovu zemlju. Temu je poznat po širokom asortimanu proizvoda po vrlo niskim cijenama, koji uključuju odjeću, elektroniku, kućne potrepštine i mnoge druge artikle. Platforma funkcionira na načelu e-trgovine, sličnom kao u drugim kineskim trgovinama poput AliExpressa, nudeći kupcima iz BiH pristup globalnom tržištu sa značajno povoljnim cijenama. Temu je posebno popularan zbog čestih promocija, besplatnih dostava i niskih cijena, što je privuklo mnoge korisnike iz BiH. Kupnja preko ove platforme vrši se online, a dostava se organizira izravno iz Kine, što može utjecati na duljinu isporuke, no nudi pristup velikom broju proizvoda koji nisu uvijek lako dostupni na lokalnom tržištu.

Dolazak Temua u BiH dio je globalne ekspanzije kineskih platformi koje ciljaju na nova tržišta povoljnim cijenama i širokom ponudom. Marketinški stručnjak koji je želio ostati anoniman kaže da je zasad više interesa nego kupnje, ali... - Vidljivo je da je Temu pravi hit u Bosni i Hercegovini iako ljudi trenutačno više istražuju nego što kupuju. Međutim, siguran sam da će se uskoro pokrenuti ozbiljnija kupnja. Cijene su u zemlji uistinu visoke, a Temu donosi nešto što je konačno pristupačno široj populaciji. S obzirom na to, vjerujem da će platforma privući sve veći broj kupaca jer je ekonomska situacija takva da svi traže način kako uštedjeti, a na Temuu imate sve - od igle do lokomotive, a dostava je besplatna - priča nam jedan marketinški stručnjak koji prati situaciju proteklih dana. Evo što je za N1 ispričao kupac. - Naručili smo paket s različitim sitnicama i stigao nam je za dvadesetak dana. Tijekom dostave Temu nam je slao poruke o putu paketa, na dan dostave poslali su nam poruku, a proizvodi koje smo naručili bili su kao s fotografije na aplikaciji. Iz tog kuta Temu je svoj posao uradio vrlo korektno.

Masku za iPhone u ovom smo slučaju platili 5 KM, u trgovinama koje prodaju mobitele ili na OLX-u platili bismo i tri puta više. Bižuteriju smo platili 4 KM, ona slične kvalitete u bh. trgovinama košta i do pet puta više - kazao je. Temu koristi mješavinu agresivnog oglašavanja na društvenim mrežama, ponuda preporuka i stalne rasprodaje kako bi privukao kupce na svoju platformu. Najveći je konkurent Amazonu, kojem konkurira mnogo nižim cijenama. Kupnja na Temuu može se započeti prijavom preko njihove službene web-stranice ili aplikacije dostupne na iOS i Android platformama. Temuova privlačnost dolazi od njegova poslovnog modela, gdje prodavači isporučuju proizvode izravno iz Kine, eliminirajući posrednike i dodatne troškove. Time kupcima nudi pristupačnije cijene u usporedbi s lokalnim trgovcima. Kina je poznata po nižim proizvodnim troškovima u odnosu na Europu, a kupci iz BiH mogu iskoristiti ove povoljnije cijene. Međutim, kupci moraju biti spremni na dulje vrijeme isporuke. Besplatna standardna dostava traje od šest do 14 radnih dana, ali vidimo da može potrajati i dvadeset, a vrijeme će pokazati je li i dulje, dok plaćena brza isporuka može trajati do osam dana. Kupci bi također trebali biti svjesni da je besplatna dostava dostupna samo uz narudžbu određenog iznosa, što je čest trik u online trgovinama koji potiče kupnju neplaniranih stvari.

Povrat novca

Temu nudi program Purchase Protection, koji kupcima omogućuje povrat novca u slučaju oštećenja ili neisporučenih proizvoda. Također, platforma koristi prednosti propisa o oslobađanju od carina i poreza na robu određene vrijednosti, što dodatno smanjuje troškove za kupce. Temu se fokusira na proizvode s nižim cijenama, čime privlači širok spektar kupaca. Iako je Temu postao popularna platforma za povoljnu online kupnju, važno je obratiti pozornost na određene aspekte vezane uz privatnost i sigurnost korisnika.Postoji nekoliko ključnih točaka koje bi kupci trebali uzeti u obzir prilikom korištenja ove platforme. Prvo, Temu dijeli osobne podatke svojih korisnika s trećim stranama. Prema njihovoj politici privatnosti, podaci poput imena, e-mail adrese i povijesti kupnje mogu se dijeliti s oglašivačima, pružateljima usluga i poslovnim partnerima. Iako je ovo uobičajena praksa za mnoge online kompanije, to može otežati korisnicima da anonimno pregledavaju web.

Drugo, političke implikacije i zabrinutost oko privatnosti podataka također su tema rasprava. Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da bi podaci prikupljeni putem aplikacija poput Temua mogli biti zloupotrijebljeni. Iako nema konkretnih dokaza da je Temu prodao podatke kineskoj vladi, zabrinutost postoji zbog ranijih incidenata povezanih sa sestrinskom aplikacijom Pinduoduo. Treće, postoji opasnost od zlonamjernog softvera. Na sestrinskoj aplikaciji Pinduoduo otkriven je špijunski softver, zbog čega je aplikacija povučena s Google Play trgovine. Iako nema dokaza da Temu sadrži zlonamjerni softver, oprez je potreban i svi kupci moraju biti svjesni potencijalnih sigurnosnih problema dok koriste ovu popularnu platformu koja je stigla i u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije