Pokazatelji u BiH

Usporen kreditni rast stanovništva

Usporen kreditni rast stanovništva
03.01.2016.
u 07:00
Stope rasta kredita stanovništvu u padu od početka prošle godine, pokazuju podaci službenih institucija
Pogledaj originalni članak

Kreditni rast u BiH sve više usporava, a što je ponajviše posljedica pada plasiranih kredita realnom sektoru, dok su stope rasta kredita stanovništvu u padu od početka prošle godine, pokazuju podaci službenih institucija.

Tako podaci o kretanju stopa rasta kredita stanovništvu za prošlu godinu pokazuju da je ona u siječnju prošle godine iznosila šest posto te je u iduća dva mjeseca nastavila pad na 5,6 posto. U travnju i svibnju prošle godine stopa rasta je blago povećana na 5,7 posto, da bi opet uslijedio pad na 5,1 posto u lipnju te na u ovoj godini rekordno niskih 4,7 posto, koliko je iznosila stopa rasta kredita stanovništvu u BiH u rujnu prošle godine. Niža stopa rasta kredita stanovništvu zabilježena je zadnji put u veljači pretprošle godine, kada je iznosila 4,5 posto.

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, ukupni krediti plasirani u BiH na kraju rujna prošle godine iznosili su 17,2 milijarde KM, što predstavlja rast od 1,9 posto.

"Slab rast ukupnih kredita rezultat je negativnog rasta kredita poduzećima od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine, kao i usporavanje rasta kredita stanovništvu od 4,7 posto", navode iz DEP BiH.

Oni kažu da krediti poduzećima iznose 8,18 milijardi KM i da su zaplovili u negativan teritorij nakon dužeg razdoblja rasta.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, smatra da je trend uzimanja kredita inače smanjen jer je i gospodarstvo slabije, a i samim tim stanovništvo ima manje mogućnosti za uzimanje kredita. On kaže da su to svakako negativni trendovi jer ne mora značiti da je, ako se smanji uzimanje kredita, bolja situacija u zemlji.

"Ne možete uštedjeti novac pa uzeti stan, morate uzeti stan na kredit. Bio je jedan trend uzimanja stanova. Tko je mogao, uzimao je, ali sada rijetko tko može uzeti stan ili nešto značajnije na kredit, kazao je Duduković. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.