Počelo treće izdanje „Kiss Food Festa“-a

Uz raznovrsnu ponudu i mnoštvo posjetitelja

17.08.2024.
u 13:51
Pogledaj originalni članak

Da Kiseljak ima bogatu gastro ponudu koja se dobrim dijelom temelji na tradiciji  pripremanja hrane proizvedene na ovom području ovog će se vikenda imati priliku uvjeriti posjetitelji trećeg po redu „Kiss Food Fest“-a kojeg na Trgu kneza Radoje u večernjim satima organizira Udruga „Šareno Brdo“ „Kiss Food Fest“, ujedno je i posljednji ovogodišnji događaj organiziran u sklopu programa obilježavanja Dana općine Kiseljak.

Prvi dan „Kiss Food Fest“-a petak bio je u znaku kiseljačke pogačice.  Uz besplatno uživanje u najpoznatijem i opjevanom specijalitetu Kiseljaka, Trg kneza Radoje preplavile su i narodne nošnje. Za kulturni dio programa pobrinuli su se članovi domaćih HKUD-a, „Fra Karlo Kujundžić“ iz Brestovskog i „Gromiljak“ iz istoimenog kiseljačkog naselja. „Kiss Food Fest“ počeo je uz zvuke tamburice i pjesme o Kiseljaku i kiseljačkim pogačicama najpoznatijeg  glazbenika ovih prostora Joze Penave, a nastavit će u subotu  s naglaskom na tradicionalna jela. Za kraj događaja u nedjelju planiran je dječji program uz street food ponudu i proglašenje najboljih izlagača.

Inače, na ovogodišnje  izdanje „Kiss Food Fest“-u po riječima Ivane Vučetić iz Udruge „Šareno Brdo“ okupilo je 11 izlagača, dva više nego prošle godine. „Svake godine bilježimo blagi porast broja izlagača te drastičan rast broja posjetitelja. Prošle godine u tri dana imali smo šest tisuća posjetitelja, duplo više nego prve godine. Ovo prerasta u jedan rado posjećen događaj kojim želimo okupiti na jednom mjestu sve naše Kiseljačane koji se bave proizvodnjom i pripremanjem hrane te našu domaću gastro ponudu predstaviti na jednom mjestu. Kiseljak zaista ima bogatu gastro ponudu i ovo je prilika da je pokažemo“, kazala nam je Ivana Vučetić.

A da svaka gastro ponuda iza sebe ima i zanimljivu priču potvrdili su nam neki od izlagača s kojima smo razgovarali. Maštovito uređen štand na ovim prostorima kultne Casablance mnoge je privukao poput magneta. Obiteljska priča koja stoji iza Casablance potvrdit će da je pokazano zanimanje itekako opravdano.

„Prije 14 godina ja sam kao 20-godišnjak ušao u posao s Casablancom i danas smo u regiji poznati po pizzi koju znamo u svi obitelji napraviti, moja majka, ja, sestre. Kako smo smješteni u Lepenici, veliki broj narudžbi imamo i iz Sarajeva. Sami proizvodimo voće od kojeg pravimo rakije, sami smo osmislili i napravili štand. Ovo je jedan obiteljski posao, radimo ga s puno ljubavi i to su svi naši gosti davno prepoznali“, kazao nam je Ivan Matić, mladić iza kojeg je 14 godina rada u poslu kojeg je pokrenuo i uspješno vodi sa svojom obitelji. 

Izlagačima iz Kiseljaka ove se godine pridružio i mostarski INEQO Boost. Iako im je sjedište u Mostaru aronija kao važan sastojak njihovih proizvoda namijenjenih jačanju imuniteta proizvodi se na Zvjezdanoj  plantaži u Lepenici, potvrdila nam je Zvjezdana Laco. Njihov proizvod spojio je Bosnu i Hercegovinu ali i Hrvatsku  jer  uz organski  sok od đumbira i aronuju s Pelješca nabavljaju neprskan limun kao dio proizvoda koji dozom minerala i vitamina pomaže ojačati imunitet.

Svaki od štandova na „Kiss Food Fest“-u ima svoju zanimljivu priču, od vina s ovih prostora do vrhunskih slanih i slatkih specijaliteta koji su, uvjerit će se svi koji posjete ovaj događaj istinski užitak za nepce. Vrijedi svakako spomenuti  da je prva večer Festivala imala i humanitarni predznak. Uz besplatne kiseljačke pogačice posjetitelji su mogli kušati i gulaš kojem su sami određivali cijenu. Sav prikupljen novac ide za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.