Otkriveno

Uzimanje ovog hormona povezano je s nastankom Alzheimera

Foto: Shutterstock
Uzimanje ovog hormona povezano je s nastankom Alzheimera
08.10.2024.
u 07:59
Uzimanje hormona rasta s kadavera uzrokovalo je nakupljanje abnormalnog proteina, a koji je povezan s demencijom i Alzheimerom
Pogledaj originalni članak

Uzimanje hormona rasta u djetinjstvu može se povezati s ranim simptomima demencije i Alzheimera, zaključeno je u istraživanju ljudi koji su primali taj hormon objavio je Nature Medicine.

Istraživači napominju kako su ovu povezanost pronašli kod pet ljudi, a uzrok je abnormalno nakupljanje proteina koji je povezan s Alzheimerom. To je prvi takav zaključak koji je ustvrdio da je neki medicinski postupak uzrok Alzheimera

Između 1959. i 1985. godine najmanje 1848 pacijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu liječeno je ljudskim hipofiznim hormonom rasta (c-hGH) od kadavera. Tada je to bila regularna praksa od koje se u međuvremenu odustalo. Višegodišnje ovakvo liječenje izložilo ih je unosu hormona rasta kontaminiranog prionima – najsitnijim česticama žive tvari, sitnijima od virusa te izgrađenim od proteina, piše Ordinacija.hr.

Prioni sisavaca su infektivni agensi koji uzrokuju fatalne neurodegenerativne bolesti. Sastoje se od sklopova pogrešno presavijenih amiloidnih fibrila koje tvore stanični prionski protein.

Petero primatelja c-hGH, piše Nature Medicine, upućeno je na kontrolensa simptomima koji su u skladu s ranom pojavom demencije. U nekim je slučajevima progresija bila brza. Simptomi su se pojavili u dobi između 38 godina i 49 godina kod četiri bolesnika i u dobi od 55 godina kod preostalog bolesnika.

Kod tri od ovih pet pacijenata dijagnoza Alzheimerove bolesti postavljena je prije upućivanja u bolnicu, a svih pet slučajeva zadovoljilo je kriterije britanskog Instituta za starenje i Alzheimerovu udrugu za vjerojatnu Alzheimerovu bolest.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.