pomoć poplavljenim područjima

Vijeće ministara BiH odobrilo milijun KM pomoći, Hrvatska uplatila 10 milijuna eura

Foto: Fena
poplave
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
poplave u bih
Foto: Fena
poplave
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
POPLAVE, POTRAGA, JABLANICA
17.10.2024.
u 18:44
Prema odluci Vijeća ministara, po 200.000 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donijelo Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu kojom se općinama i gradovima pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milijun KM.

Prema toj odluci, po 200.000 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske.

Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim i županijskim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi hitno informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području Jablanice, Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice i o tome, u roku ne duljem od deset dana, izvijesti Vijeće ministara BiH kako bi je Vijeće ministara razmotrilo s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od R Hrvatske, za pomoć stanovnicima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava.

Vijeće ministara BiH Napominje da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva financija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset milijuna eura.

U izradi Informacije, Ministarstvo sigurnosti će uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih stanovnika lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme hitnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Također, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Europske unije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.