Dvodneno okupljanje

Poplave u prvom planu sastanka Caritasa BiH i RH

15.10.2024.
u 14:19

Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš, predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić

U organizaciji Hrvatskog Caritasa, u požeškoj općini Velika održan je susret predsjednikâ te nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Hrvatskoj i BiH. Kroz plodnu i uzajamnu suradnju dva nacionalna Caritasa, Hrvatski Caritas i Caritas BiH, u koordinaciji s nad/biskupijskim Caritasima u dvjema zemljama, dogovarali su sadržaj i prijedloge programa kako bi i ovaj sastanak donio nove korake u uzajamnoj suradnji na dobro čovjeka u nevolji i karitativnih ustanova kojima pripadaju i koje vode. Međutim, razorne poplave u Središnjoj Bosni i Sjevernoj Hercegovini u Bosni i Hercegovini bitno su utjecale na sam program i redoslijed tema ovogodišnjeg sastanka. 

Ista Crkva i narod

Sastanku su, uz riječi dobrodošlice i pozdrava novog požeškog biskupa mons. Ive Martinovića, nazočili predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš, predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, dvojica nacionalnih ravnatelja fra Tomislav Glavnik i mons. Tomo Knežević sa suradnicima te brojni nad/biskupijski ravnatelji i njihovi suradnici iz Republike Hrvatske (Bjelovara, Dubrovnika, Đakova, Gospića, Krka, Požege, Rijeke, Siska, Splita, Šibenika, Varaždina, Vojnog ordinarijata RH i Zagreba) i Bosne i Hercegovine (Sarajeva, Mostara i Banje Luke). Caritas Požeške biskupije goste iz Republike Hrvatske i BiH primio je i ugostio bogatim i raznovrsnim sadržajem.
Radni dio susreta održan je u Duhovnom centru Sv. Augustina u Velikoj gdje su nazočne pozdravili predsjednici dvaju Caritasa i nacionalni ravnatelji koji su izrekli riječi zahvale, daljnjeg građenja karitativnog zajedništva zbog pripadnosti istoj Katoličkoj Crkvi, istom hrvatskom narodu i uz potrebnu ljubav prema bratu čovjeku bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost i u predstavljanju karitativne ustanove iz koje dolaze svi predsjednici i ravnatelji. Posebno je istaknuta ljudska, vjernička, svećenička i hrvatska zahvala zbog pokazane širine Crkve u Republici Hrvatskog preko Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog Caritasa nakon razornih poplava koje su pogodile dijelove Vrhbosanske nadbiskupije, objavljeno je na mrežnoj stranici caritas.ba.
Slijedilo je razmišljanje nazočnih predsjednika i ravnatelja na temu Što nam je činiti i koje su potrebe i putevi oporavka i pomoći nakon razornih poplava? Sva razmišljanja išla su u pravcu kako Središnju Bosnu i Sjevernu Hercegovinu ne treba ostavite same, nego i u mogućim granicama i širinom srca ljudi u Republici Hrvatskoj pomoći čovjeku u nevolji kako bi ostali i opstali na svojim vjekovnim ognjištima. Pogled je bio usmjeren na aktivnosti koje se provode kao i na potrebe koje život znače za sve ljude u nevolji.

Tjedan solidarnosti

Nakon toga rasprava je išla u smjeru kako još bolje i kvalitetnije osmisliti Akciju Hrvatskog Caritasa Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH. U središtu rasprave bilo je transparentno trošenje i želja da se pomogne što više pojedinaca i ustanova.   Predsjednik i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije izvijestili su da će središnje euharistijsko slavlje početka Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2025. biti slavljeno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u župi Žepče na 3. nedjelju korizme, 23. ožujka 2025. u 10:00 h, uz dogovor dvaju nacionalnih Caritasa, a domaćin će biti Caritas Vrhbosanske nadbiskupije.
Slijedila je tema uzajamne suradnje i pomoći s naglaskom kako je Republika Hrvatska u Europskoj Unije i kroz uzajamnu suradnju dva nacionalna Caritasa mogu lakše doći do projekata i financijskih sredstava Europske unije. Svo bogatstvo i izgrađeni sustavi kao što su menadžment standardi i Safeguarding (Zaštita ranjivih skupina), kroz koje je prošao i proces završio Caritas BiH, od velike su pomoći putu Hrvatskog Caritasa. Razgovaralo se i o održavanju godišnjih sastanaka te je dogovoreno da se svake godine održavaju abecednim redom kao što to čine i druge aktivnosti dviju zemalja i dviju biskupskih konferencije. Tako će sljedeće godine sastanak biti u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, a nadnevak će se naknadno dogovoriti i odrediti.
Izvijestili su kako će sljedeće zajedničke duhovne vježbe dvaju Caritasa biti i ove godine u Duhovnom centru otaca karmelićana na Buškom jezeru kod Tomislavgrada od petka u podne, 25. listopada, do nedjelje popodne, 27. listopada, a vodit će ih franjevac konventualac fra Pero Džida. Drugi dan započeo je zajedničkim doručkom i posjetom Caritasu požeške biskupije. Središnje euharistijsko slavlje na spomendan Sv. Terezije Avilske, koja je zaštitnica požeške stolne crkve, predvodio je mons. Vukšić u zajedništvu s nazočnim biskupima i svećenicima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije