počela raspodjela

Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke

Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke
28.03.2020.
u 20:23
Pogledaj originalni članak

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su krenuli sa isporukom 20.000 testova na korona virus koji će se dostaviti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000), Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” (4.000), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (4.000).

Radi se o testovima koji su nabavljeni, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH i u skladu sa Odlukom Federalnog stožera civilne zaštite, od kojih je jučer uručeno 1.000 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i 500 Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (SKBM).

Po istoj naredbi FUCZ je počela s raspodjelom transportnih medija i briseva zavodima za javno zdravstvo na području Federacije BiH i to: Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske, Orašje (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo USŽ, Bihać (900 kom), Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica - Zavod za javno zdravstvo ZDŽ (1.200 kom), Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo BPŽ-Goražde (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo SBŽ Travnik (900 kom), Zavodu za javno zdravstvo HBŽ, HBŽ, Livno (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo HNŽ, Mostar (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo ŽZH (600 kom) i Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije (1.500 kom), navedeno je u priopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

Osim transporta testova za detekciju korona virusa, transportnih medija i briseva FUCZ će sa dvije letjelice (žirokopteri) prevesti testove za Bihać a onda uzorke za Sarajevo.

Letjelica FUCZ danas je deset uzoraka pacijenata s područja USŽ za koje postoji određena sumnja da su pozitivni na koronavirus, prebacila do referentne laboratorije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.