Od potrebe stan postao luksuz i nedostižan san za mnoge

Za četvorni metar stana potrebno izdvojiti gotovo tri prosječne bh. plaće

Foto: Ilustracija
Za četvorni metar stana potrebno izdvojiti gotovo tri prosječne bh. plaće
18.08.2024.
u 11:00
Cijene stanova u BiH variraju od grada do grada, a kao što je i logično, najveća je u glavnom gradu. Početak 2024. godine donosi novi porast cijena stanova u Sarajevu, uz blagi pad prodaje
Pogledaj originalni članak

"Ni kučeta ni mačeta" - žargonizam je koji je tiho postao slika života mladih Bosanaca i Hercegovaca. Da bi osigurali vlastiti krov nad glavom, potrebno je mnogo novca. Onog za koji bi se zadužili i godinama otplaćivali dug, piše Večernji list BiH.

Kupnja nekretnine oduvijek je bila ogromna investicija, ali i prijeka potreba. U posljednje dvije godine ta potreba postala je luksuz i nedostižan san za mnoge.

Cijene u Europi

O tome koliko je skupo pokušavati riješiti stambeno pitanje u nekom od glavnih gradova Europe, govori i istraživanje o pristupačnosti stanova izračunano preko broja godišnjih zarada koje treba izdvojiti za kupnju stana. Prema tablici koja prati ovo istraživanje, za kupnju stana u Beogradu potrebno je uštedjeti gotovo 11 bruto godišnjih zarada. Kupac u Amsterdamu, s druge strane, mora uštedjeti 15,1 prosječnu bruto godišnju plaću kako bi si priuštio dom po prosječnoj cijeni, što je 0,7 manje nego prošle godine. - Unatoč tome, Amsterdam ostaje najmanje pristupačan grad na osnovi odnosa bruto prihoda i cijene četvornog metra - ističu autori analize. Na ovoj rang-listi Amsterdam slijede Prag i Atena, dok ljudi u Bratislavi, Dublinu, Beogradu, Budimpešti, Ljubljani i drugim gradovima moraju uštedjeti od osam do 13 bruto prosječnih godišnjih plaća kako bi si priuštili novi stan, podaci su Deloitte Property Index 2024., prenosi biznis.rs. Potražnja za nekretninama u BiH sve je veća, a tržište bilježi značajan porast aktivnosti i cijena. Ovaj trend kulminirao je u 2023. godini prodajom najskupljeg stana u BiH, smještenog u Sarajevu. Prema izvješću Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviša ostvarena cijena stana u Federaciji BiH prodanog u 2023. godini zabilježena je na području općine Stari Grad Sarajevo i njegova ukupna cijena iznosila je 914.600 KM, odnosno 467.938,73 eura. S obzirom na to da je korisna površina stana 170 četvornih metara, znači da je cijena po kvadratu dosegnula više od 2700 eura. Cijene stanova u BiH variraju od grada do grada, a kao što je i logično, najveća je u glavnom gradu. Početak 2024. godine donosi novi porast cijena stanova u Sarajevu, uz blagi pad prodaje. Prosječna cijena novog stana u 1. tromjesečju 2024. iznosila je 3527 KM po m², što je za 95 KM po m² (2,8%) više u odnosu na 4. tromjesečje 2023. U Mostaru ćete za kvadrat stana morati izdvojiti od 2800 KM do 3800 KM. Dakle, može se uzeti da je prosjek 3300 KM. Dakle, ako želite kupiti stan od 60 m², za njega je potrebno izdvojit u prosjeku 198.000 KM. U navedenom istraživanju navedena je bruto plaća pa ćemo i za slučaj BIH iskoristiti taj iznos, ali i neto iznos. Naime, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH za svibanj je iznosila 2150 KM. Dakle, za stan u Mostaru potrebno je izdvojiti 92 bruto plaće ili 7,67 bruto prosječnih godišnjih plaća.

Mostar i Sarajevo

Prosječna cijena stana u Sarajevu je 3527 KM po m². Istina, cijene u glavnom bh. gradu idu i do 8000 KM po m², no držat ćemo se prosjeka. Dakle, za stan od 60 m² potrebno je u prosjeku izdvojiti 211.620 KM ili 98,5 bruto plaća ili 8,2 bruto prosječnih godišnjih plaća. Poznato je da su odbici na plaću u BiH među najvećima u Europi pa ćemo preračunati koliko je neto plaća potrebno izdvojiti za stan. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH u svibnju je iznosila 1388 KM. Tako je za stan u Mostaru potrebno izdvojiti 142 mjesečne neto plaće ili 12 neto prosječnih godišnjih plaća. Za stan iste kvadrature u Sarajevu potrebno je izdvojiti 153 prosječne neto plaće ili 13 neto prosječnih godišnjih plaća. Realno, malo je onih koji si to mogu priuštiti. Jer prosječna plaća je nedovoljna i za pola kvadrata stana. Točnije, za četvorni metar potrebno je izdvojiti gotovo tri prosječne bh. plaće.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.