10 godina Berlinskoga procesa – Zapadni Balkan kao gospodarski prostor na putu prema EU

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić na Poslovnom forumu u Berlinu

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić na Poslovnom forumu u Berlinu
24.09.2024.
u 13:22
Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, gđa Ljiljana Lovrić, sudjeluje na Poslovnom forumu pod nazivom: „10 godina Berlinskoga procesa – Zapadni Balkan kao gospodarski prostor na putu prema EU“ koji se održava danas u Berlinu.
Pogledaj originalni članak

Forum organizira Savezno ministarstvo za ekonomske poslove i klimatsku akciju Savezne Republike Njemačke, uz potporu Njemačke gospodarske komore (DIHK), Investicijskog foruma komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) i Njemačke istočne poslovne udruge (OA).

Na forumu sudjeluju svi ministri ekonomskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, te  poslovni predstavnici  regije. Zamjenica Lovrić imala je priliku razmijeniti iskustva i raspraviti ideje od zajedničkog interesa za sve zemlje Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu ispunjavanja preuzetih obveza u okviru Berlinskog procesa.

Ovaj događaj predstavlja nastavak dijaloga koji je započeo na prvom Samitu Berlinskoga procesa, gdje su ministri raspravljali o potencijalu i izgledima regionalne suradnje.

Poseban naglasak foruma stavljen je na Zajedničko regionalno tržište, koje obuhvaća pregled proteklih 10 godina Berlinskoga procesa, kao i procjenu napretka i izazova. Drugi dio događaja posvećen je energiji i zaštiti klime, s fokusom na izazove i prilike za gospodarski razvoj regije, pri čemu se zelena transformacija prepoznaje kao značajna prilika za Zapadni Balkan.

Bosna i Hercegovina, zajedno s ostalim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno radi na ispunjavanju svojih obveza iz Berlinskog procesa, uključujući unapređenje regionalne suradnje, jačanje gospodarskih veza te poticanje zelene transformacije, s ciljem osiguravanja održivog i prosperitetnog razvoja koji vodi ka integraciji u Europsku uniju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.