Mnogi će posegnuti za brzom hranom u užurbanoj svakodnevnici, no žene bi trebale biti posebno oprezne.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje jedu duboko prženu piletinu i ribu, u rizičnijoj skupini od muškaraca od prerane smrti.
One koje jedu jedan takav obrok svaki dan, imaju za osam posto veći rizik od prerane smrti u odnosu na one koji ne konzumiraju prženu hranu.
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal (BMJ), pokazalo je da su riba i piletina najčešće duboko pržene namirnice.
Žene koje konzumiraju jednu ili više porcija pržene piletine na dan, imaju 13 posto veći rizik od prerane smrti i 12 posto veći rizik od srčanih bolesti u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju takve namirnice.
Istraživanje je obuhvatilo 106,966 žena u dobi od 50 to 79 godina koje su se uključile u istraživanje u razdoblju od 1993. do 1998. godine.
Do danas, 31,558 žena sudionica istraživanja je umrlo, uključujući 9,320 onih koje su imale srčanih problema, 8,358 bolovalo je od raka, 13,880 umrlo je uzrokovano drugim zdravstvenim problemima.
Voditelji istraživanja sa Sveučilišta Iowa, zaključili su kako konzumacija pržene hrane općenito povećava rizik od nastanka raznih srčanih oboljenja i prerane smrti kod žena.