PRILAGODBA NA KLIMU

Znanstvenici razvijaju krumpir koji će izdržati toplinske valove

Znanstvenici razvijaju krumpir koji će izdržati toplinske valove
24.12.2024.
u 20:54
Američki znanstvenici razvijaju krumpir koji bi mogao izdržati toplinske valove kako bi pomogao rastu usjeva u budućnosti pogođenoj klimatskim promjenama
Pogledaj originalni članak

Tim istraživača proveo je terenska ispitivanja na jednoj lokaciji u američkoj državi Illinois i primijetio da je prilagođena biljka uzgojila do 30 posto više krumpira pod toplinskim stresom. To je učinjeno dodavanjem dva gena za modificiranje procesa koji se zove fotorespiracija kako bi se poboljšala učinkovitost, ostavljajući više energije za veći rast, piše 24sata.hr.

Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao "obećavajući put za povećanje prinosa u uvjetima zagrijavanja planeta". Potrebna su terenska ispitivanja na više lokacija kako bi se potvrdili nalazi tima u različitim okruženjima.

Na projektu je radio tim pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold, sastavljen od znanstvenika sa Sveučilišta Illinois (UIUC) u Sjedinjenim Državama i Sveučilišta Essex u Engleskoj.

- Moramo proizvoditi usjeve koji mogu izdržati češće i intenzivnije toplinske valove ako želimo zadovoljiti potrebe stanovništva za hranom u regijama koje su u najvećem riziku od smanjenih prinosa zbog globalnog zatopljenja. Povećanje mase gomolja od 30 posto uočeno u našim ispitivanjima pokazuje poboljšanja procesa fotosinteze kako bi se omogućili usjevi spremni za klimatske promjene - rekla je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.