Ako već niste za Božić, možda ćete poželjeti puniti jaja za novogodišnji party. Ili vam je ponestalo francuske salate pa se spremate pripremiti novu turu?
Bilo kako bilo, čak i ako ćete čekati tek Uskrs za nove doze kuhanih jaja, ovo je dobro znati u svakom trenutku. Ako imate nedoumice oko toga je li žumanjak dovoljno kuhan, ovi savjeti kuhara će vam pomoći.
Budite sigurni da su jaja koja upotrebljavate svježa. Ako vam stoje u hladnjaku neko vrijeme i niste sigurni, uvijek možete provjeriti jesu li još uvijek dobra za uporabu i to na vrlo jednostavan način. Ubacite jaje lagano u čašu s vodom. Ako potone do dna, jaje je dobro za konzumiranje, a ako ostane plutati na površini, bacite ga.
Kada ste sigurni da su jaja koja se pripremate skuhati svježa, stavite ih u lonac s vodom. Neka voda prekrije jaja oko dva centimetra i poklopite. Kada voda proključa, odmah maknite lonac s vatre i ostavite tako poklopljeno da odstoji 15 minuta. Nakon toga izlijte vodu, jaja odmah uronite u hladnu vodu i očistite ljusku.