krijumčarski lanac

Hrvatski policajci se šokirali: Migrante prevozila djevojčica (14) iz BiH, trebala je dobiti 1000 eura

hrvatska policija kontrola
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.10.2024.
u 20:24

Ispitivanje djevojčice bacilo je svjetlo na beskrupuloznost kriminalaca s područja Velike Kladuše, koji angažiraju i iskorištavaju maloljetnike za prijevoz ilegalnih migranata u Hrvatsku

Krijumčarenje ilegalnih migranata unosan je posao, a organizatori krijumčarskih lanaca u njega su počeli uključivati i maloljetnike iz Bosne i Hercegovine, koji ilegalno prelaze granicu prevozeći strane državljane. Iako su navikli da se svakodnevno susreću s krijumčarima migranata policijski službenici Postaje granične policije Gvozd nemalo su se iznenadili kada su u tom „poslu“ u travnju ove godine zatekli 14-godišnju djevojčicu, bosanskohercegovačku državljanku. Inače, taj i prethodni dan u Sisačko-moslavačkoj županiji policija je otkrila četiri različita slučaja protuzakonita ulaženja u Hrvatskoj, u kojoj su migrante iz BiH u Hrvatsku prevozili krijumčari iz Rumunjske, Uzbekistana i Češke te, u ovom konkretnom slučaju, 14-godišnjakinja iz BiH.

Nju su, na šumskom putu koji iz Bosne i Hercegovine vodi u Hrvatsku na području Bojne, zatekli kako vozi osobni automobil marke „Opel Vectra“ u kojem se nalazilo šest muških osoba, prema njihovim izjavama državljana Turske, bez valjanih putnih isprava za ulazak, kretanje ili boravak u Republici Hrvatskoj. Automobil je imao dvije različite registarske tablice, a ispitivanje djevojčice bacilo je svjetlo na beskrupuloznost kriminalaca s područja Velike Kladuše, koji angažiraju i iskorištavaju maloljetnike za prijevoz ilegalnih migranata u Hrvatsku. Oni maloljetnicima osiguravaju automobile, a to što djeca nemaju vozačke dozvole nije prepreka, jer im ranije čak i daju kraću obuku upravljanja automobilom, kao u ovom slučaju.

Protiv djevojčice iz ovog događaja pokrenula je policija i odvjetništvo postupak zbog sudjelovanja u krijumčarenju migranata, ali zbog svoje dobi nije smještena u zatvorsku nego u jednu zagrebačku ustanovu u tretmanu socijalne skrbi. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja djevojčica je nedavno uspjela pobjeći iz te ustanove i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, a njena odvjetnica podnijela je žalbu na odluku o pokretanju postupka zbog kaznenog djela iz članka 326. stavka 1. KZ/11 koji za krijumčarenje migranata predviđa od jedne do osam godina zatvora.

„M. i Dž. od nas mladih traže da vozimo migrante“ – rekla je djevojčica u svom isptitivanju kod policije otkrivši kako je za prijevoz šestorice migranata trebala dobiti 1000 eura te da ih je trebala dovesti do lokacije koju bi preko mobitela dobila kada iziđe iz šume u Hrvatskoj, a zatim do Zagreba.

Djevojčica se s organizatorima krijumčarskog lanca sastala taj dan po dogovoru u  Velikoj Kladuši, a naučio ju je voziti za tu svrhu njen poznanik kojeg je znala nekoliko mjeseci i za kojeg je također znala da se bavi prijevozom migranata. Na dan kad je trebala prijeći u Hrvatsku, dočekala ju je Opel vectra u kojem nije bilo zadnje klupe i pregrade koja odvaja prtljažni i putnički prostor te su u vozilu već bili vidljivi tragovi ranijih boravka osoba jer je vozilo bilo prljavo i blatnjavo. U automobil se ukrcalo šest stranaca.

Dobila je od M. upute po kojima migrante, šest muškaraca, treba prevesti kroz šumu u Hrvatsku, nakon čega će dobiti na mobitel podatke o prvoj lokaciji u Hrvatskoj, a zatim je trebala migrante prevesti do sve zagrebačke Arene te se onda vratiti nazad u Bosnu i Hercegovinu istim putem. To što automobil nije imao iste registarske tablice naprijed i nazad, od kojih nijedna nije pripadala samom vozilu,  djevojčica nije ni primjetila dok joj policija nije skrenula pažnju. Po dobivenim uputama, ukoliko bi ju netko zaustavio, trebala je reći da je privatni vozač i kako prevozi turiste.

Teško je zapravo vjerovati kako bi 14-godišnja djevojčica za volanom jednog starog i prljavog automobila, s dvije različite bosanskohercegovačke registracije, uopće mogla doći do Zagreba i nazad, a da ju policijske patrole koje su posebno u graničnom području česte - ne primjete. I samoj djevojčici je, po iskazu, sve to bilo „malo sumnjivo“, ali je rekla policiji kako je ipak pristala obaviti prijevoz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije