ODREĐEN MU EKSTRADICIJSKI PRITVOR

Kuma šefa Kavačkog klana osim Srbije traži i Švicarska

zdravković
13.10.2024.
u 19:32

Milovan Zdravković, koji je već bio u istražnom zatvoru zbog krivotvorenja dokumenata, ponovno je uhićen, ali ovaj put na temelju zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem. Zdravkoviću je određen ekstradicijski pritvor zbog sumnji na međunarodnu trgovinu drogom i povezanost s četiri teška ubojstva, prema zahtjevu srbijanskih vlasti.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić naveo je da je Zdravković kum Radoja Zvicera, vođe Kavačkog klana, što ga čini posebno traženom osobom. Osim Srbije, Zdravkovića traži i Švicarska, gdje je osuđen na pet godina zatvora zbog krađa, pa se očekuje da će i ta zemlja uputiti zahtjev za izručenjem.

Postupak izručenja i zatvorski uvjeti

O daljnjem postupku odlučuje Ministarstvo pravosuđa, koje će razmotriti zahtjeve obje države. Srbija i Švicarska moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju u roku od 40 dana, koliko traje ekstradicijski pritvor. Konačnu odluku o izručenju donijet će ministar pravosuđa.

Zdravković je nedavno, uz visoke mjere osiguranja, bio prebačen na Županijski sud u Velikoj Gorici. S obzirom na njegov status visoko rizične osobe, za očekivati je da će u zagrebačkom zatvoru Remetinec biti pod posebnim sigurnosnim uvjetima, s mogućnošću smještaja u zasebnoj ćeliji ili čak na ženskom odjelu, što se ponekad prakticira radi sigurnosti.

Krivotvoreni identitet i putovnica

Zdravkovićevo ponovno uhićenje otvorilo je pitanje zloupotrebe hrvatskih dokumenata, budući da je on 2018. godine dobio hrvatsku putovnicu na ime Nevena Ajdinovića. Riječ je o pravoj osobi s hrvatskim državljanstvom, čiji je identitet najvjerojatnije ukraden ili prodan, što je Zdravkoviću omogućilo da uz vlastitu fotografiju lako dobije službenu putovnicu.

Ovaj slučaj ponovno skreće pozornost na problem krivotvorenja identiteta i zloupotrebe hrvatskih dokumenata, što je česta pojava među kriminalcima iz regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije