Nastavak suđenja

Potresni detalji sa suđenja Kosti, maloljetni ubojica otkrio motive

Ubojica Kosta K.
18.10.2024.
u 09:53

Dječak je u svom svjedočenju izjavio da je želio da ga druga djeca doživljavaju kao psihopata i da osjećaju strah

U četvrtak je u Beogradu nastavljeno suđenje u kaznenom postupku protiv roditelja Koste K., dječaka koji je 3. svibnja 2023. godine počinio masovno ubojstvo u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", usmrtivši devetero vršnjaka i zaštitara. Kosta K., tada 14-godišnjak, iz očeva pištolja izveo je ovaj stravičan zločin, zbog kojeg ne može kazneno odgovarati kao maloljetnik.

Svjedočenje bez emocija i priznanje želje za strahom

Prema neslužbenim informacijama, dječak je u svom svjedočenju izjavio da je želio da ga druga djeca doživljavaju kao psihopata i da osjećaju strah. Priznao je kako je masakr planirao nekoliko tjedana te da je već 1. svibnja uzeo očeve pištolje i stavio ih u ruksak.

Kosta K. naveo je da se osjećao odbačeno među vršnjacima, što je, prema njegovim riječima, moglo biti motiv njegovog zločina. "Moguće je da sam želio izazvati strah", izjavio je dječak. Prilikom ispitivanja rekao je i da mu je otac ranije sugerirao da je psihopat, a upravo je taj izraz upotrijebio kada je, nakon masakra, nazvao policiju.

Odbačen među vršnjacima

Dječak je priznao da je bio usmjeren na učenike sedmog razreda jer se osjećao necijenjeno i izolirano. Otkrio je kako je imao namjeru sastaviti popis učenika koje bi ciljao, ali je od toga odustao jer su neka od potencijalnih meta bila djeca s kojima je održavao dobre odnose.

Na pitanje majke jednog od ubijenih učenika, Suzane Stanković Čikić, zašto je ubio njezinog sina Andriju, dječak je hladnokrvno odgovorio: "Ne znam." Dodao je kako Andriju nije smatrao prijateljem, a na tvrdnje da su mu neki učenici pomagali i posjećivali ga odgovorio je: "Ne sjećam se toga."

Utjecaj streljane i nasilnih igara

Kosta K. naglasio je da ne bi počinio zločin da njegov otac nije posjedovao oružje i vodio ga na streljanu, gdje su ga pohvalili zbog uspješnosti u gađanju. Priznao je i da je igrao online igru "Valorant", u kojoj igrači pucaju jedni na druge u timovima. Njegova omiljena knjiga, prema njegovim riječima, je "Idiot" Fjodora Dostojevskog. 

Postupak protiv roditelja i sljedeći koraci

Otac dječaka optužen je za nemar jer je dječaku omogućio pristup oružju i vodio ga na streljanu. Kosta K. se na ročištu pojavio pod policijskom pratnjom, doveden iz psihijatrijske ustanove u kojoj se nalazi od trenutka zločina. Nije dobio status "posebno osjetljivog svjedoka", a njegovo svjedočenje izazvalo je emotivne reakcije obitelji žrtava.

Sljedeće ročište zakazano je za 1. studenog, kada će se nastaviti postupak protiv njegovih roditelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije