Predstavljena knjiga „Ganga – osebujno pučko pivanje“ Ante Kraljevića“

Dr. Damir Zorić: "Ganga je srce našeg identiteta!"

27.09.2024.
u 13:17

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu upriličeno je predstavljanje knjige „Ganga – osebujno pučko pivanje“ Ante Kraljevića. Voditelj širokobriješkog predstavljanja Marinko Mikulić kazao je da je ganga himna područja gdje se ona pjeva. Nakon što je gangaška skupina otpjevala gangu, etnolog dr. Damir Zorić, dopredsjednik Matice hrvatske, nadahnuto je govorio o knjizi Ante Kraljevića. - Ovo je najpotpunija knjiga o gangi i može biti sveučilišni udžbenik. Ganga je srce identiteta ovog naroda!

Dr. Zorić je posjetio na „Ričnik zapadnoercegovačkog govora“ Ante Kraljevića, nazvavši je temeljnom knjigom jezičnog blaga zapadne Hercegovine. Naglasio je da je ganga i svojevrsna pjesma otpora. Naveo je jednu gangu kao primjer: „Mesliđane, tko ti lomi grane, nije nitko, opadaju same!“ Ova tužna pjesma nastala je nakon 1945. godine kad se momci nisu vratili s Križnog puta. Dodao je to da je ganga refleks prilika, naglasivši: -  Knjiga Ante Kraljevića je spomenik gangi i ovdašnjem govoru. U svojoj recenziji ove knjige dr. Zorić ističe: „Ante Kraljević objavio je do sada najobuhvatnije istraživanje o gangi, njenom postanku i razvitku, o vrstama i područjima u kojima se, kako gdje, pjeva, o svim do sada zabilježenim odnosno snimljenim napjevima te o skupinama koje su pjevale ili još uvijek pjevaju.“

Etnomuzikolog mr. Jure Miloš istaknuo je to da ganga obitava od Cetine do Kupresa, preko Gacka do Crne Gore, od Metkovića do Vrgorca… - Kraljević je u ovoj knjizi pojasnio odrednice gangi. Ušao je u dubinu izvedbe drugog glasa – kazao je mr. Miloš te naglasio kako je Kraljević preslušao sve dostupne zvučne zapise gange i kritički se osvrnuo te da je koristio čak 120 bibliografskih jedinica!

Ante Kraljević  je naglasio da je našao 413 napjeva, melodija gangi u četiri vrste: bekijsko-imotska, belevarijska, najinska i rera. Dodao je da bekijsko-imotsku gangu pjevaju i gangaši Duvna i Livna. Kazao je da u književnom smislu ganga ima neke sličnosti s haikuom, ali da je bliže vicu, kratkoj književnoj formi koja izražava cjelovitu misao. Knjiga je izišla u izdanju Udruge za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija“ iz Gruda te „Synopsisa“ iz Zagreba i Sarajeva. Urednik izdanja je Jure Miloš, ocjenjivači prof. dr. Damir Zorić i prof. dr. Tamara Karača Beljak, a otiskana je u Grafotisku u Grudama. Ante Kraljević, rođen je 1951. u Kočerinu. Završio je gimnaziju u Širokom Brijegu, a veleučilište u Zagrebu gdje živi i piše poeziju i prozu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije