Predstavljanje knjiga

Franjevci u Hercegovini se itekako znaju smijati, a posebno šaliti na svoj račun

Kulturna večer u Gorici
Grude.com
29.09.2024.
u 19:31

Knjige homilija fra Mate Tadića podijeljene su po liturgijskim godinama i prigodama poput blagdana, sprovoda, svetkovina

U Grudama, u dvorani u Gorici, je održana promocija šest knjiga fra Mate Tadića, i to pet knjiga homilija pod zajedničkim nazivom „Propovijedaj riječ – uporan budi“ i knjiga „Anegdote malog fra Mateja“, skup od preko 400 anegdota godinama saslušavanih, prikupljanih i sačuvanih od strane autora.

Knjige homilija fra Mate Tadića podijeljene su po liturgijskim godinama i prigodama poput blagdana, sprovoda, svetkovina, i sadrže homilije odnosno propovijedi s točno navedenim nadnevcima i prigodama, kao i satnicu mise na kojoj je održana.
O njima je na večeri predstavljanja govorio mr. sc. fra Ivan Landeka mlađi te istaknuo kako su homilije fra Mate Tadića vrijedne čitanja svakome, i svećenicima i laicima, dobra su priprema svećenicima a laici ih mogu uvijek čitati i vidjeti kako svećenik razmatra i priprema tumačenje riječi, piše portal Grude.com.

Fra Ante Marić je se osvrnuo na anegdote u spomenutoj knjizi i rekao da su lijepa uspomena, pozivaju u spomen drage ljude svećenike kojih se uvijek rado sjeća, a sam je ispričao nekoliko anegdota kojih u knjizi nema te je spomenuo neke koje se nalaze u knjizi i prisutnima ih ukratko objasnio u smislu vremena i okolnosti nastanka.

Mladen Vuković, novinar i književnik, istaknuo je činjenicu koju je primijetio a ta je da se franjevci u Hercegovini itekako znaju smijati, a posebno se znaju i vole šaliti na svoj račun. To je odlika prisnosti među njima i sa pukom. Pohvalio je autorova djela kao vrijednu zbirku promišljanja Riječi i savjetovao prisutne i sve čitatelje da po potrebi uzmu neku od ovih knjiga i čitaju, ne nužno kronološki.

Sam autor je naglasio kako nema ništa loše u pripremi i pisanju homilija prije misa. Svećenici mogu propovijedati i iz glave, a laici često primijete koji čitaju a koji ne. No, širenje riječi upravo zahtijeva pripremu.

Zahvaljujući fra Matinim pripremama i sačuvanim homilijama, danas imamo ovih pet knjiga kao vrijednu zbirku, a i anegdote prikupljene u posebnoj zbirci će čitatelju dati oduška.
Fra Mate Tadić rođen je u 1972. u Tomislavgradu. Godine 1999. diplomirao je na Filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen godine 2000.

Ovu kulturnu večer u Grudama su glazbenim nastupom uveličale Marija Bušić i Jelena Grizelj sa duhovnom glazbom.

Foto: Grude.com

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije