MOSTAR

Predstava "Oh la la" proglašena najboljom na Međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru

26.09.2024.
u 11:37

Dodjelom nagrada sinoć je završen 4. međunarodni festival lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2024, a najboljom je proglašena predstava "Oh la la" Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.

Pored glavne nagrade "Zlatni svitac", redateljici te predstave Mateji Bizjak Petit pripala je nagrada za najbolju režiju i najbolju dramaturgiju, dok je Petra Šarac nagrađena za ulogu ostvarenu u toj predstavi.

Među nagrađenima su i Larisa Kazić za predstavu „Harms je kriv za sve“ Teatra Matita iz Ljubljane (najbolja scenografija), zatim Svila Veličkova za predstavu „Mala sirena“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke (najbolji kostim), Matija Solce za ulogu u predstavi „Harms je kriv za sve“ Teatra Matita iz Ljubljane (najbolji glumac), Eungyeong Ko za ulogu u predstavi „Drvosječa i nebeska vila“ Teatra Ro. Gi. Narae iz Južne Koreje (najbolja glumica), Ansambl predstave „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad iz Srbije (nagrada za kolektivnu igru), Ansambl predstave „Bajka sva od šećera“ Kazališta Virovitica iz Hrvatske (najbolja animacija), Ansambl predstave „Ero s onog svijeta“ Zagrebačkog kazališta lutaka iz Hrvatske (specijalna nagrada za uvođenje djece u divni svijet opere) te predstava „Kuthi“ Tricktrek teatra iz Talina, Estonija (specijalna nagrada za konstrukciju scenografije i lutaka).

Direktor FLUM-a Edin Kmetaš istaknuo je kako su na ovogodišnjem festivalu sudjelovali gosti iz više od 15 zemalja svijeta, od Argentine i Kanade, pa do Singapura i Irana.

Po njegovim riječima, svake godine odredi se središnja temu koja će se vezati uz Festival, a ove godine tema je bila „svjetlo“. Festival je svečano otvoren 21. rujna, na Svjetski dan mira, čime se, dodao je Kmetaš, poslala simbolična poruka.

- U ovih pet dana trajanja festivala imali smo veliki broj gostiju, imali su priliku pogledati 12 predstava, a festival je pratio i brojni popratni sadržaj, od raznih radionica, panela, razgovore, izložbi itd. Mogu reći da smo iznimno zadovoljni odzivom publike i samim tokom festivala - rekao je u razgovoru za Fenu Kmetaš.

Dokaz da Festival iz godine u godinu kvalitativno raste i da postaje veoma zanimljiv i za stručnu javnost, je to što je ove godine FLUM okupio veliki broj predstavnika Svjetske asocijacije lutkara (UNIMA).

- Imali smo goste iz svjetske asocijacije lutkara, tu je bio čitav izvršni odbor i sam predsjednik UNIMA-e što nam je iznimna čast – kazao je Kmetaš.

Predstave su igrane na scenama mostarskog Pozorišta lutaka, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

- FLUM ne samo da povezuje bogatu tradiciju i čuva kulturno naslijeđe, već i otvara vrata inovacijama u suvremenom lutkarstvu, stvarajući most između povijesti i suvremenost – zaključio je Kmetaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije