ŠIROKI BRIJEG

Program ''U fokusu'' 25. MFF-a donosi 12 dokumentarnih filmova

26.09.2024.
u 13:47

Dvanaest kratkih dokumentarnih filmova, po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća, Mediteran Film Festival prikazat će u programu 'U fokusu'.  

Hrvatska redateljica Ana Hušman u filmu 'Radije bih bila kamen' kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Portret jednog razreda dječjeg vrtića u pariškom predgrađu Montreuilu gledamo u dokumentarcu 'Boje djetinjstva', francuskog redatelja Alexandrea Labarussiat. 

Priču još jedne hrvatske redateljice, Barbare Babačić, gledamo u filmu 'Srebrne', intenzivnom portretu bolivijskih žena koje žive mizeran život unutar rudarske zajednice pokraj grada Potosija. Luigi Cuomo talijanski je redatelj koji u filmu 'Dispneja' prikazuje trenutke u životu koji vas zbliže s drugom osobom na dubok i instinktivan način, posebice u odnosu otac-sin.  

Iz Španjolske, čija produkcija i dominira u ovoj selekciji, gledamo film redateljice Elaine Sier 'Katalipsi' – policajca koji se se infiltrira u društvene i skvoterske pokrete u Barceloni, ali nestaje bez traga, odnoseći sa sobom njihovu najdragocjeniju stvar - intimu. Još jedan španjolski film redateljice Tamare García Iglesias 'Luđakinje na tavanu' kroz analogni odabir glumaca istražuje prikaze ludila u nijemim filmovima 20-ih i 30-ih godina. Iz ove zemlje u programu je i nagrađivani dokumentarac o zlostavljanju u djetinjstvu, 'Kvarc 7:11' redatelja Daniela Ortiza Entrambasaguasa. 

Nizozemsko – talijanska produkcija donosi 'Grad pjesnika', redateljice Sare Rajaei, dok nas još jedan španjolski dokumentarac, redateljice Leire Egaña naziva 'Hodanje' vodi u u lagano planinarenje kroz tri šetnje po Baskiji. 
Iz Turske dolazi film 'Između delikatnog i nasilnog', redateljice Şirin Bahar Demirel koji zamišlja otkopavanje traumatičnih sjećanja koja nisu uključena u obiteljske albume. 'Pekač sardina' zaokupio je španjolskog redatelja Adriána Ordóñeza, dok je 'Diorama' u fokus talijanske redateljice Elene Conti stavila na odrastanje na otoku kao što je Sardinija, koje se čini skoro kao da živite unutar diorame. 
Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, 25. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu. Dvadeset dokumentarnih filmova - deset dugometražnih i deset kratkih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u natjecateljskom programu.

*Više informacija potražite na službenoj web ili Facebook stranici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije