za posjetitelje ostaje otvorena do 17. kolovoza

U Umjetničkoj galeriji Biskupskog centra Mostar otvorena izložba „Mjesto određenja“ akademskog slikara Mladena Ivešića

izčložba Mladena Ivešića
18.07.2024.
u 10:57

U Umjetničkoj galeriji Biskupskog centra Mostar u srijedu 17. srpnja 2024. godine svečano je otvorena izložba Mjesto određenja akademskog slikara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru - Mladena Ivešića. Izložba je nastala kao rezultat suradnje Muzeja moderne umjetnosti u Mostaru i Hrvatske kulturne zajednice Troplet te je realizirana u okviru višegodišnjeg istraživačkog projekta „Hrvatska moderna umjetnost u Bosni i Hercegovini u europskom kontekstu“. 

Važno je istaknuti kako je ova izložba prva samostalna izložba nekog umjetnika koja je postavljena u prostorijama Umjetničke galerije Biskupskog centra Mostar od njenog otvorenja 2023. godine.

Nastavak je ovo svojevrsne izložbene turneje Mladena Ivešića koji se javnosti s novim umjetničkim ciklusom premijerno predstavio u siječnju izložbom u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, nakon čega uslijedila izložba u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu te Gradskom muzeju u Vukovaru.

Mostarskoj publici obratili su se autori predgovora – Milan Bešlić, esejist, likovni i književni kritičar te Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti. Nakon toga je uslijedilo obraćanje autora izložbe Mladena Ivešića te Miroslava Nikolića, predsjednika Hrvatske zajednice Troplet koji je svečano i otvorio izložbu.

Vladimir Filipović dao je uvid u izložbeni postav i kontekst Ivešićeva slikarstva istaknuvši „kako se autor u ovom ciklusu bavi pejzažom, likovnim motivom koji je u povijesti umjetnosti poznat još od antičkih vremena, a tijekom povijesti pejzaž je imao različita rješenja i specifičnosti pa tako i Mladen Ivešić svoje pejzaže gradi na specifičan način. No, to nije slučajno jer je autor rođen u brdovitom podneblju okružen beskrajnim prostranstvima šuma,
rijeka i jezera gdje se isprepletala bogata i kompleksna povijest. U njegovom pejzažu postoji samo ono iskonsko, što i gradi samu temu kao takvu, a to je kolorit. Kroz poseban kolorit, svojstven za ovog slikara, vidimo izuzetnu ekspresiju, intimnost, strast i zaljubljenost u ono što se želi prenijeti na platno, a upravo je planina ta koja se repetitivno provlači kroz cijeli ciklus. Tu planinu u horizontu možemo sagledati kao Ivešićev „zaštitni znak“, tj. neku vrstu njegovog ikonografskog motiva.“

Milan Bešlić u svojem obraćanju istaknuo je kako je „Ivešić slikar usredotočen na krajolik kao na onu ishodišnu točku, koja mu je nadahnuće za stvaranje vlastitog likovnog znaka koji u sebi nosi slojevito značenje. Činjenica da je ishodište njegova krajolika u motivima koje i naslovom izložbe, pa i samim radovima mapira tj. locira u krajolik Bosne i Hercegovine. Ivešićev autorski izraz, koncipiran na pomnoj, gdjekad i radikalnoj redukciji narativnih sastavnica izabranog motiva krajolika u likovno/semantičko polje ispunjeno brojnim značenjskim vrijednostima – napose poetskim i ontološkim. Postupkom preobrazb autor kreira motiv u svoj likovni jezik, koji je u duhu baštine hrvatskog apstraktnog pejzaža.“

U svojem obraćanju Mladen Ivešić se zahvalio okupljenima i organizatorima te je kao autor dao kratki uvid u ciklus „Mjesto određenja“ istaknuvši kako isti broji 70 umjetnički djela koji su prikazani na prethodnim izložbama. Na kraju je uslijedilo i obraćanje Miroslava Nikolića istaknuvši kako s Mladenom Ivešićom imaju već gotovo pa tradicionalnu suradnju koja će se svakako nastaviti u budućnosti te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba Mjesto određenja u Umjetničkoj galeriji Biskupskog centra Mostar za posjetitelje ostaje otvorena do 17. kolovoza 2024. godine, a potom seli u Ivešićevo rodno Žepče te brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije