ŽIVOTNA PRIČA

Bosanka osmislila proizvod koji je proslavio Hrvatsku, a od toga nije puno zaradila

14.10.2024.
u 12:51

Zlata Bartl, poznata kao “teta Vegeta,” rođena je 20. veljače 1920. godine u Bosanskom Brodu, Bosna i Hercegovina. Ova briljantna znanstvenica ostavila je neizbrisiv trag u povijesti hrvatske i regionalne industrije hrane, a najpoznatija je po stvaranju jednog od najpopularnijih prehrambenih dodataka – Vegete.

Zlata je odrasla u Bosni i Hercegovini, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Od rane mladosti pokazivala je interes za znanost i obrazovanje, pa je nakon gimnazije upisala Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, gdje je studirala kemiju, fiziku, matematičke znanosti i prirodoslovlje. Nakon što je završila fakultet, počela je raditi kao profesorica, ali njezina prava strast prema istraživanju i znanosti tek je dolazila do izražaja.

Zanimljivo, Zlata je u Zagrebu ostala igrom slučaja, kada zbog snijega nije mogla nastaviti svoj put. To je samo bio pokazatelj da je s razlogom ostala u Hrvatskoj.

Teta Vegeta

Godine 1955., Zlata Bartl se zapošljava u Podravci, tada već poznatoj tvrtki iz Koprivnice koja se bavila proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Radila je u istraživačkom laboratoriju, gdje je bila zadužena za razvoj novih proizvoda. Upravo ovdje dolazi do njezinog najvećeg otkrića – 1959. godine Zlata Bartl i njezin tim razvili su Vegetu, univerzalni dodatak jelima. Vegeta je ubrzo postala globalni fenomen, proizvod koji se koristio u kućanstvima diljem svijeta, od Europe do Azije i Južne Amerike.

Ovaj dodatak jelima, koji je kombinacija dehidriranog povrća i začina, postao je sinonim za bogatstvo okusa i jednostavnost u kuhanju. Vegeta je ubrzo postala jedan od najuspješnijih proizvoda Podravke, a Zlata Bartl dobila je nadimak “teta Vegeta” zbog njezinog doprinosa. Iako nije postala bogata od svog izuma, Zlata je bila iznimno ponosna na svoj rad, a njezina inovacija pomogla je Podravki da postane jedan od vodećih proizvođača hrane u regiji.

Osim što je bila izumiteljica Vegete, Zlata Bartl bila je cijenjena i zbog svog pristupa radu i kolegama. Bila je poznata po svojoj jednostavnosti, skromnosti i iznimnom znanju, ali i ljubavi prema znanosti. Njezin radni dan često je započinjao rano ujutro, a završavao kasno navečer, uvijek u potrazi za novim idejama i rješenjima.

Ostala povezana s Bosnom

Zlata Bartl je kroz svoj život i karijeru ostala povezana s Bosnom i Hercegovinom, zemljom iz koje je potekla, ali najveći dio života provela je u Hrvatskoj, gdje je ostvarila svoje znanstvene i profesionalne uspjehe. Preminula je 30. srpnja 2008. godine u Koprivnici, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u svijetu kulinarstva.

Njezino ime ostaje sinonim za inovaciju i kvalitetu, a Vegeta, njezin najveći izum, i danas se koristi u kuhinjama diljem svijeta, kao jedan od najprepoznatljivijih proizvoda s ovih prostora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije