Čaj od maslinova lista sadrži više antioksidansa od zelenog čaja, što ga čini jednim od najzdravijih čajeva na svijetu, pokazala su nedavna istraživanja. Kao lijek koristi se još od starog Egipta, gdje se smatrao simbolom nebeske moći. Istraživanja su potvrdila kako je čaj vrlo učinkovit u smanjivanju kolesterola, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.
Vrlo ga je jednostavno napraviti, sve što vam treba je voda i osušeni listovi masline. Masline i maslinovo ulje su jedan od omiljenih sastojaka mediteranskih jela. S druge strane, čaj od maslinova lista je jedan od najzdravijih na svijetu jer sadrži velik broj antioksidansa, više i od zelenog čaja. Osim toga, masline se ističu i zbog bogatstva vitamina i minerala koje sadrže. Još od antičkih vremena, masline su bile korištene kao lijek za mnoge bolesti, čak za više od 60 različitih, piše ezadar.net.hr. Čaj od maslinova lišća priprema se kuhanjem na pari i motanjem svježe ubranog lišća masline. Ti se listovi zatim suše i režu za proizvodnju čaja. Rezultat je biljni čaj bez kofeina koji se može piti sam ili pomiješan s drugim biljem kako bi se stvorile varijante različitih okusa, piše olivewellnessinstitute.org.
Čaj od maslinovog lišća postoji već stoljećima, a prvi put je korišten u medicinske svrhe u starom Egiptu, gdje se smatrao simbolom nebeske moći. Također se tradicionalno koristio među mediteranskim narodom za liječenje bolesti, od obične prehlade preko malarije do tropskih bolesti. Nedavna istraživanja usredotočila su se na antioksidativni kapacitet čaja od maslinova lista. Kao i ekstra djevičansko ulje, tako i čaj od maslinova lista sadrži jedinstvene antioksidanse oleuropein i hidroksitirosol. Ovi snažni antioksidansi korisni su za zdravlje jer štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, za koje se smatra da igraju ulogu u srčanim bolestima, upalama i drugim kroničnim bolestima. Dok su istraživanja koja se posebno odnose na zdravstvene dobrobiti čaja od maslinova lista ograničena, postoji nekoliko studija koje su pokazale obećavajuće rezultate.
Jedno istraživanje iz 2018. godine uspoređivalo je čaj od maslinovog lišća sa zelenim čajem i procijenilo hematološke parametre, pokazujući da su broj crvenih krvnih zrnaca, hemoglobin i hematokrit značajno povećani u skupini ljudi koja je uzimala čaj od maslinovog lišća nakon 6 tjedana i 12 tjedana intervencije u usporedbi sa skupinom ljudi koja je uzimala zeleni čaj. Također, čaj s većom koncentracijom maslinovog lišća smanjuje kolesterol. Proljeće je najbolje vrijeme za brati listove čaja jer su u tom periodu mladi. Nakon branja, listove operite, a onda i osušite na zraku. Zatim, treba ih pohraniti u zatvorenu posudu dalje od izravnog utjecaja sunca. Za njegovu pripremu potrebno je upotrijebiti 15 do 20 osušenih i mladih listova masline na 300 mililitara vode, piše dalmatinskiportal.hr.
Nakon toga, zakuhajte vodu, dodajte listove i zajedno ih kuhajte dvije do tri minute. Nakon toga ostavite listove u vodi još desetak minuta, a onda ih izvadite. Čaj od maslinovog lišća može se piti hlada ili topa, s dodatkom limuna i meda. Najbolje je piti ovaj čaj svakodnevno kako biste osjetili poboljšanje kod raznih zdravstvenih problema. Maslinovo lišće pomaže kod upale pluća, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, infekcija urinarnog trakta i u sprječavanju gljivičnih infekcija.