Čokoladno savršenstvo u mini izdanju! Ako još nikada niste pripremali Lava cake nećete vjerovati kako je lako kod kuće napraviti ove kolačiće od rastopljene čokolade. Oni su savršeni monoporcion deserti koji su namjerno nedovoljno pečeni što rezultira gnjecavim i otopljenim čokoladnim središtem koje iscuri kad ga zarežete.
Lava kolačići gotovi su za manje od 30 minuta, a ovaj elegantni desert zasigurno će impresionirati vaše prijatelje! Savršen je za svaku priliku, a sve što vam treba za ovu bogatu čokoladnu poslasticu je svega nekoliko jednostavnih sastojaka, piše Slatkisvijet.
Čokoladni lava kolačići idealni su u kombinaciji s kuglicom sladoleda od vanilije i svježim bobičastim voćem!
Sastojci (4 porcije)
- 170 g čokolade za kuhanje
- 115 g maslaca
- 4 jaja sobne temperature
- 40 g šećera + 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 35 g glatkog brašna
- 10 g nezaslađenog kakaa
Napomena: navedeni sastojci su dovoljni za 4 veća ramekina (promjer 11 cm).
Priprema
Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se smjesa malo prohladi. Jaja i šećer kratko izmutite pjenjačom. Dodajte sol, a zatim umiješajte prohlađenu smjesu čokolade i maslaca. Na kraju dodajte prosijano brašno i kakao pa sve još jednom lagano izmiješajte.
Ramekine (keramičke pekače) namastite i obložite posipajte mješavinom oštrog brašna i kakaa.
Čokoladnu smjesu ulijte u ramekine (keramičke posudice). Ukoliko nemate ramekine Lava kolačiće možete peći i u kalupima za muffine.
Lava kolačiće pecite 8-10 minuta na 200°C. Važno je da ih ne prepečete! Kolačići moraju biti mekani na dodir kako bi im sredina bila tekuća.
Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita. Ako kolačiće pečete u kalupima za muffine ili ramekinima manjih dimenzija skratite vrijeme pečenja za nekoliko minuta.