Omiljeno povrće

Evo zašto biste tikvice trebali uzgajati u plasteniku i koji su idealni uvjeti

Uzgoj tikvica
PIXSELL
18.03.2025.
u 16:26
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Od trenutka kada presadnice posadimo u plastenik do prve berbe neće proći ni tri tjedna. Već tada se mogu brati mlade, sočne i nježne tikvice koje su iznimno cijenjene na tržištu zbog svog okusa i svestrane uporabe u kuhinji

Tikvica kao povrtna kultura zauzima sve značajnije mjesto u plasteničkoj proizvodnji. Glavne prednosti njezina uzgoja su brz rast, rana berba i visok prinos, uz minimalne probleme s bolestima i štetočinama, piše agroklub.ba. Od trenutka kada presadnice posadimo u plastenik do prve berbe neće proći ni tri tjedna. Već tada se mogu brati mlade, sočne i nježne tikvice koje su iznimno cijenjene na tržištu zbog svog okusa i svestrane uporabe u kuhinji. Najpopularnije sorte koje se u plastenicima najčešće uzgajaju su zelena i žuta tikvica.

Zelena tikvica je klasična i najzastupljenija sorta, karakteristična po tamnozelenoj ili svijetlozelenoj pokožici. Odlikuje je blag okus i svestranost u pripremi jela. Žuta je atraktivna na tržnicama zbog svoje jarkožute boje. Ima nešto nježniju teksturu i slađi okus u odnosu na zelenu. Obje vrste odlikuju se kratkom vegetacijom, što znači da već početkom proljeća možemo imati ranu plasteničku proizvodnju, a uz produljeenje sezone – berbu do kasne jeseni.

Najbolje uspijevaju u toplim i dobro provjetrenim plastenicima. Optimalna temperatura za rast je od 18 do 25°C, a minimalna temperatura tla pri sadnji treba biti 12°C. Bitno je osigurati dovoljno prostora između biljaka jer tikvice imaju široko razvijeno lišće koje zahtijeva dobru cirkulaciju zraka. Preporučeni razmak sadnje je 80 do 100 cm između redova i 40 do 50 cm između biljaka u redu. Zalijevanje se vrši redovito, ali umjereno, najbolje sustavom "kap po kap" kako bi biljke imale stalnu vlažnost bez zadržavanja vode na lišću i plodovima.

Jedna od velikih prednosti plasteničke proizvodnje tikvica jest što su one otpornije na napade štetnika u odnosu na otvorenu proizvodnju. U zatvorenom prostoru rijetko dolazi do infestacije insektima, što smanjuje potrebu za kemijskim tretmanima. Kada je riječ o bolestima, jedini mogući problem može predstavljati trulež plodova, a najčešće se javlja zbog visoke vlažnosti i loše ventilacije u plasteniku. Kako biste je spriječili, osigurajte dobru ventilaciju plastenika – otvaranjem bočnih i gornjih ventilacijskih otvora. Izbjegavajte i prekomjerno zalijevanje, voda ne smije ostajati na površini tla. Jedan tretman protiv gljivičnih oboljenja dovoljan je da zaštiti biljke ako se problem pojavi.

Tikvice su povrće koje ekstremno brzo raste pa je redovita berba od presudne važnosti za kvalitetu plodova. Berba se obavlja svakih 2 - 3 dana jer u idealnim uvjetima mogu porasti i do tri centimetra dnevno. Ako preskočimo nekoliko dana, plodovi će prerasti u velike, tvrde i izduljene tikvice koje nisu atraktivne ni za prodaju ni konzumaciju. Takvi plodovi imaju deblju pokožicu i previše sjemenki, što ih čini manje poželjnim za tržište. Tikvice su osjetljive na dodir pa se prilikom berbe ne smiju grubo povlačiti ili lomiti. Najbolji način je korištenje oštrih škara ili noža, čime se izbjegavaju mehanička oštećenja plodova i stabljike. Pravilna berba potiče biljku da nastavi s plodonošenjem, čime se osigurava kontinuirani prinos tijekom cijele sezone, navodi agroklub.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije