evo gdje ga ima

Liječnik alarmira na ugljikohidrat koji je smrtonosniji od šećera! Podiže kolesterol, potiče dijabetes

trgovina, namirnice
Pexels
12.04.2025.
u 08:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Zdravstveni stručnjak izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji bi mogao uzrokovati pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Dr. Eric Berg je istražio opasnosti maltodekstrina.

Dr. Berg je naglasio kako oni koji žele održati stabilan šećer u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin.

"Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju da misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore!", istakao je.

Objasnio je ozbiljnost njegovog utjecaja, pozivajući se na glikemijski indeks.

"Ovaj specifični ugljikohidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks, gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljikohidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu! Drugim riječima, to je ugljikohidrat koji nije klasificiran kao šećer, ali djeluje kao šećer na mnogo smrtonosniji način. Što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati. A ovaj ugljikohidrat se zove maltodekstrin", naveo je liječnik, čija upozorenja prenosi klix.ba.

Maltodekstrin se, inače, nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.

"Nalazi se u modificiranom skrobu za hranu i modificiranom kukuruznom škrobu. Nalazi se u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode ‘bez šećera‘, iako je šećer", upozorio je.

Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od grupe molekula šećera koje su međusobno povezane. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobiva iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke.

Iako maltodekstrin nije klasificiran kao šećer, može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.

Ako se maltodekstrin dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što predstavlja dodatni problem za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.

Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:

  • Pekarski proizvodi - poput peciva, krekera i granola pločica.
  • Žitarice i pića za doručak.
  • Bezalkoholna slatka pića.
  • Bomboni i drugi slatkiši.
  • Mliječni proizvodi, poput instant pudinga i drugih gotovih jela.
  • Preljevi za salatu, posebno kremaste sorte.
  • Gotove juhe i smrznuta jela.
  • Zamjene za meso.
  • Sportska pića.
  • Tjestenina.

Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin dovodi do prehrane bogate šećerom, s malo vlakana.

Ovaj način prehrane može povećati rizik od visokog kolesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2, piše klix.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije