mljac!

RECEPT DANA Tajna savršenog grah variva – Isprobajte recept koji će vas vratiti u djetinjstvo!

17.03.2025.
u 12:19
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Uživajte u domaćem grah-varivu, koje će vas zagrijati i zasititi u svakoj prilici!

Grah-varivo jedno je od najomiljenijih i najjednostavnijih jela u hrvatskoj kuhinji. Svaka obitelj ima svoj recept, no osnovni sastojci i priprema gotovo su uvijek isti. Tradicionalno, grah-varivo priprema se s puno ljubavi i u miru, a njegova jednostavnost i bogatstvo okusa čine ga pravim jelom za sve prilike. U nastavku donosimo recept za domaće grah-varivo koje će vas podsjetiti na miris domaće kuhinje.

  • 500 g graha 
  • 1 velika glavica luka 
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 velika krumpira 
  • 100 g suhog mesa (suha rebra, sušena kobasica ili dimljeni vrat, po izboru)
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica paprike (slatke)
  • 1 žlica koncentrata rajčice (ili 2-3 svježe rajčice, ako imate)
  • 2 žlice ulja
  • Sol, papar po ukusu
  • 1 žličica suhog timijana ili 1 grančica svježeg
  • voda (oko 1,5-2 litre, ovisno o željenoj gustoći)

Priprema: Ako koristite suhi grah, prvo ga isperite pod hladnom vodom i stavite u veliku posudu. Prelijte s dovoljno vode i ostavite ga da odstoji najmanje 6-8 sati (ili preko noći). Ako koristite konzervirani grah, jednostavno ga procijedite i isperite. Ogulite i nasjeckajte luk, mrkvu i krumpir. Češnjak sitno isjeckajte. Suho meso narežite na manje komade (ako koristite suhe kosti, možete ih staviti cijele, ali ih kasnije uklonite). U velikom loncu zagrijte ulje i dodajte nasjeckani luk.

Pržite ga na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute, pazite da ne zagori. U lonac dodajte nasjeckanu mrkvu, suho meso, lovorov list i papar. Dodajte papriku i koncentrat rajčice, te dobro promiješajte. Kuhajte još nekoliko minuta da se okusi prožmu.

U lonac dodajte prethodno pripremljeni grah i prelijte s dovoljno vode da sve bude prekriveno. Dodajte timijan. Pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sati dok grah ne omekša. Na kraju dodajte nasjeckani krumpir i po potrebi još vode ako varivo postane previše gusto. Kuhajte još oko 30 minuta dok krumpir ne omekša i sve se dobro poveže. Kada je varivo gotovo, probajte ga i po potrebi dosolite. Poslužite vruće uz komad domaćeg kruha i uživajte u ovom jednostavnom, a hranjivom jelu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije