dobar tek!

Recept sestre Nikoline za brzu i jednostavnu štrudlu od jabuka

Štrudla i kava, ilustracija
Alexandra Torto/Unsplash
16.03.2025.
u 20:07
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života

Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice, piše bitno.net. Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo recept za brzu i jednostavnu pripremu štrudle od jabuka/sira:

Štrudla od jabuka

Tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • 1,5-2 dcl mlake vode

Nadjev od jabuka:

  • 2 kg jabuka
  • 1- 2 žlice šećera vrh noža cimeta
  • 1/2 naribane korice limuna
  • 10 dag margarina
  • 2- 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 dcl kiseloga vrhnja ili maslac za premazivanje

Nadjev od sira:

  • 1 kg svježega sira sol
  • 3- 4 žlice šećera
  • sok i naribana korica limuna
  • šaka krušnih mrvica
  • 1 dcl vrhnja
  • 2 jaja

Brašno prosijemo u posudu, u sredini napravimo udubinu za jaje, ulje i sol. Dolijevamo mlaku vodu i mijesimo tako da tijesto u sredini uvijek bude glatko. Napravimo prilično mekano tijesto. Radnu površinu pobrašnimo i na njoj tijesto temeljito premijesimo (10 minuta) dok ne postane sjajno i glatko. Zatim ga pokrijemo posudom i pustimo da odstoji pola sata.

Nadjev od jabuka: očistimo i naribamo 2 kg jabuka, pospemo ih šećerom, cimetom, naribanom koricom limuna, na margarinu preprženim krušnim mrvicama (10 dag margarina, 2-3 žlice krušnih mrvica) i lagano promiješamo. Nadjenemo po razvučenom tijestu. Rubove tijesta i sredinu između nadjeva premažemo samo kiselim vrhnjem. Savijemo tijesto s obje strane prema sredini. Štrudlu stavimo u namazani lim, premažemo je vrhnjem ili maslacem te pečemo do sat vremena na 180-200 °C. Malo ohlađenu štrudlu narežemo, pospemo šećerom i poslužimo.

Nadjev od sira: sve sastojke promiješamo i napravimo nadjev te ga nanesemo na razvučeno tijesto. Sve ostalo je isto kao i kod nadjeva od jabuka.

Ostali ili miješani nadjevi: za promjenu ili kada nam uzmanjka nekog sastojka za nadjev ili zaključimo da je odabrano voće (npr. jabuka na proljeće) nedovoljno ukusno i premalo sočno, možemo si pomoći i drugim voćem: šljivama, marelicama, rabarbarom itd. Nešto od tog voća, kada ga imamo u izobilju, spremimo u duboko zamrzavanje i koristimo kada za to dođe vrijeme.

Savjet: štrudla će biti bolja, priprema lakša ako tijesto najprije razvučemo i pustimo da se malo osuši, a nadjev od jabuka napravimo tik prije nego što ga nanesemo na razvučeno tijesto da ne izgubimo sok.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije