Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života
Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice, piše bitno.net. Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo recept za brzu i jednostavnu pripremu štrudle od jabuka/sira:
Štrudla od jabuka
Tijesto:
- 30 dag brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 jaje
- 2 žlice ulja
- 1,5-2 dcl mlake vode
Nadjev od jabuka:
- 2 kg jabuka
- 1- 2 žlice šećera vrh noža cimeta
- 1/2 naribane korice limuna
- 10 dag margarina
- 2- 3 žlice krušnih mrvica
- 1 dcl kiseloga vrhnja ili maslac za premazivanje
Nadjev od sira:
- 1 kg svježega sira sol
- 3- 4 žlice šećera
- sok i naribana korica limuna
- šaka krušnih mrvica
- 1 dcl vrhnja
- 2 jaja
Brašno prosijemo u posudu, u sredini napravimo udubinu za jaje, ulje i sol. Dolijevamo mlaku vodu i mijesimo tako da tijesto u sredini uvijek bude glatko. Napravimo prilično mekano tijesto. Radnu površinu pobrašnimo i na njoj tijesto temeljito premijesimo (10 minuta) dok ne postane sjajno i glatko. Zatim ga pokrijemo posudom i pustimo da odstoji pola sata.
Nadjev od jabuka: očistimo i naribamo 2 kg jabuka, pospemo ih šećerom, cimetom, naribanom koricom limuna, na margarinu preprženim krušnim mrvicama (10 dag margarina, 2-3 žlice krušnih mrvica) i lagano promiješamo. Nadjenemo po razvučenom tijestu. Rubove tijesta i sredinu između nadjeva premažemo samo kiselim vrhnjem. Savijemo tijesto s obje strane prema sredini. Štrudlu stavimo u namazani lim, premažemo je vrhnjem ili maslacem te pečemo do sat vremena na 180-200 °C. Malo ohlađenu štrudlu narežemo, pospemo šećerom i poslužimo.
Nadjev od sira: sve sastojke promiješamo i napravimo nadjev te ga nanesemo na razvučeno tijesto. Sve ostalo je isto kao i kod nadjeva od jabuka.
Ostali ili miješani nadjevi: za promjenu ili kada nam uzmanjka nekog sastojka za nadjev ili zaključimo da je odabrano voće (npr. jabuka na proljeće) nedovoljno ukusno i premalo sočno, možemo si pomoći i drugim voćem: šljivama, marelicama, rabarbarom itd. Nešto od tog voća, kada ga imamo u izobilju, spremimo u duboko zamrzavanje i koristimo kada za to dođe vrijeme.
Savjet: štrudla će biti bolja, priprema lakša ako tijesto najprije razvučemo i pustimo da se malo osuši, a nadjev od jabuka napravimo tik prije nego što ga nanesemo na razvučeno tijesto da ne izgubimo sok.