Proljeće je pravo vrijeme kada priroda oživljava, a vrtlarenje postaje omiljena aktivnost mnogih. Topliji dani i dulje sunčano svjetlo čine ovo godišnje doba savršenim za sadnju, njegu biljaka i uživanje u vanjskom prostoru. Bez obzira na to jeste li iskusni vrtlar ili početnik, proljeće je idealno vrijeme za početak novih projekata u vrtu. Dvije su stručnjakinje za vrtove podijelile dvije vrsta povrća koje su savršeni izbor za uzgoj u vrtovima početnika, a koje će trajati nekoliko godina, piše Express.
Amy Chapman postala je popularna na TikToku i Instagramu te broji gotovo 500 tisuća pratitelja na obje platforme. Amy dijeli isječke iz svog života u kućici na selu gdje uzgaja vlastitu hranu u svom impresivnom vrtu. Kako se proljeće približava, tako Amy dijeli svoje najbolje savjete s početnicima koji žele započeti s vlastitim vrtovima. U jednom videu, koji je napravila s kolegicom vrtlaricom Liz Zorab, podijelila je povrće koje je najlakše uzgojiti.
"Ovo je jedno od najpodcjenjenijih povrća", rekla je Amy Chapman na početku videa, a Liz je otkrila zašto biste ih trebali uzgajati u svom vrtu. Prvi na redu našao se višegodišnji kelj: "Živi nekoliko godina, što znači da možete ubirati plodove tijekom nekoliko godina s jednom zasađenom biljkom", rekla je Amy. "Višegodišnji kelj može se koristiti na isti način kao i obični kelj, ali je puno otporniji na štetočine i zahtijeva manje truda za uzgoj. Čak preživljava i prilično žestoke napade gusjenica", nastavila je Liz.
Amy je objasnila da se lako može uzgojiti iz reznica. "Samo odrežite izdanak sa strane, uklonite većinu lišća i zabodite ga u lonac s kompostom. Mi smo za naš koristili hrpu od krtice, a kada se ukorijeni, može se posaditi direktno u vrt", objasnila je Amy. Kao drugo povrće navele su proljetni luk: "Ovo je velški ili proljetni luk, to je vrsta luka koji će također živjeti više godina", rekla je Liz. Amy je objasnila da zeleno lišće luka možete brati iznova i iznova i ono će nastaviti ponovno rasti.
Sam luk se može koristiti kao zamjena za bilo koju drugu vrstu mladog luka. "Kada jednom dobijete biljku, tada je možete je podići, podijeliti i zatim ponovno posaditi svaki dio da biste formirali novi skup lukova", objasnila je Liz. Amy je dodala da je proljetni luk lakše uzgajati od njegovih jednogodišnjih srodnika. "Otporniji je, a čak se kaže da je hranjiviji zbog svog širokog korijenskog sustava", zaključila je.