Jedana divna pita,lagano za pripremiti i bez glutena je, piše korisnica portala Coolinarka.com.
Priprema
- 1.
Za tijesto:
Brašnu dodati jaje,šećere,prašak za pecivo i otopljeni puter.
Zamijesiti kašikom.
Ukoliko je potrebno dodajte još malo brašna.
Masa treba da se ne lijepi za zdjelu.
Trećinu tijesta odvojite i zamotajte u pvc foliju i stavite u frižider a preostalo tijesto razvijte i prebacite zajedno s papirom za pečenje u kalup za tart promjera 15 ili 17 cm.Fil:
Na tavi ili duboka šerpa otopiti puter.
Jabuke sitno nasjeckati,dodati šećere i sok limuna.
Izmiješati. Na otopljeni puter jabuke istresti i pržiti na srednje jakoj temperaturi oko 2-3 minute.
Nakon toga dodajte cimet i muškatni orah.
Promiješajte i poklopite da se kuha oko 12 minuta.
Povremeno promiješajte.Oko devete minute dodajte 2 čajne kašikice gustina.
Ostavite još 2-3 minuta da se fino zgusne.
Nakon toga jabuke blago izgnječiti viljuškom ili spravicom za pire.
Fil prebacite u kalup na tijesto.
Poravnajte i pospite još malo šećerom i cimetom.
Preostali dio tijesta narendajte na krupno i pospite odozgo.
Pecite na 150-180 stupnjeva ovisno o jačini grijača rerne oko 30-45 minuta.