Breskve su u sezoni! Iskoristite ove ukusno ljetno voće koje obiluje vitaminima i mineralima i napravite fin desert.
Donosimo vam najlakši recept za kolač s breskvama koje mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Da biste ga napravili ne treba vam posebna oprema – čak niti mikser.
Sastojke ručno izmiješajte u posudi i prelijte preko očišćenih bresaka te stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici. I to je to!
U receptu se koristi limunova korica – ako pri ruci nemate organski uzgojeni plod koji nije šprican, radije preskočite ovaj korak u pripremi.
Sastojci:
- 350 g narezanih bresaka
- 190 g brašna
- 180 g grčkog jogurta
- 135 g bijelog šećera + 1 velika žlica šećera
- 120 ml maslinova ulja
- 2 velika jaja
- 1 žlica limunova soka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica naribane korice limuna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite okrugli kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite ga sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, 135 grama šećera, jaja, jogurt, ekstrakt vanilije, limunov sok i limunovu koricu.
- Prebacite mješavinu na bazi ulja, jaja i šećera u brašno i promiješajte dok se sastojci ne sljube.
- Narežite breskve i pospite ih s jednom žlicom šećera i nešto cimeta.
- Pola bresaka položite na dno pripremljenog kalupa za pečenje. Preko njih prelijte smjesu za kolač, a na vrh poslažite ostatak bresaka.
- Kolač stavite peći u pećnici oko 50 minuta, odnosno dok nije pečen do kraja. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kolač prije posluživanja. Dobar tek!