U 94. GODINI

Preminula jedna od najomiljenijih europskih pjevačica i zabavaljačica Caterina Valente

Caterina Valente
imago stock&people via www.imago
11.09.2024.
u 19:56

Valente se devet puta pojavila u “Dean Martin Showu” i imala je vlastitu televizijsku emisiju u SAD-u. Nakon Franka Sinatre, smatra se zabavljačicom s najviše televizijskih nastupa na svijetu.

Pjevačica, glumica i zabavljačica Caterina Valente umrla je  9. rujna u 94. godini života u svom domu u Luganu u Švicarskoj. 

- Na zahtjev pokojnice, sprovod je održan u strogoj privatnosti i neće biti daljnjih ceremonija niti komemoracija, izvijestio je njezin glasnogovornik. Obitelj je tražila da se poštuje njihova privatnost. 

Valente je potjecala iz talijanske vodviljske i cirkuske obitelji. S pet godina nastupala je sa svoje troje braće i sestara kao gitaristica u obiteljskom sekstetu nakon pohađanja baletne škole u Parizu.Nakon Drugog svjetskog rata samostalna je glazbena i pjevačka solistica u Parizu i prvi put nastupa u francuskim klubovima. Pjevala je šansone koje je za nju skladao Gilbert Bécaud.

U kasnu jesen 1953. nastupa i kao jazz pjevačica s Orkestrom Kurta Edelhagena iz tadašnjeg Südwestfunk Baden-Badena, ali se tada sve više okreće pop i dance glazbi. Pjesma "All Paris dreams of love", koja je prodana u više od milijun primjeraka, omogućila joj je proboj u Njemačkoj sljedeće godine.Njemačka verzija globalnog hita "Malagueña" postala je njezin prvi veliki međunarodni uspjeh.

 U Americi je u to vrijeme slavljena kao “Malagueña Girl”. Svjetski uspjeh postigla je i pjesmom “The breeze and I”. U SAD-u je među ostalima radila sa zvijezdama kao što su Danny Kaye, Perry Como, Dean Martin, Johnny Carson i Bing Crosby.Ukupno je tijekom svoje karijere snimila više od 1500 hitova, pjesama i šansona na 13 jezika. Također je dokumentirala širinu svog repertoara ambicioznim projektima kao što su veliki koncerti Kurta Weilla.

Njena emisija "Bonsoir, Kathrin", bila je prva emisija televizijska emisija takvog tipa u Njemačkoj. Nakon toga vodila je cijeli niz zabavno-glazbenih emisija.  Valente, koja je tečno govorila govorio šest jezika, imala je veliki međunarodni uspjeh u  Nizozemskoj, Italiji i Japanu. Godine 1978. imala je još jedan hit u Njemačkoj s pjesmom "Manuel", kao i 1984. s pjesmom "Men Need Love". Godine 1996. imala je posljednji javni nastup u Njemačkoj u Leipziškoj operi. 

Valente se devet puta pojavila u “Dean Martin Showu” i imala je vlastitu televizijsku emisiju u SAD-u. Nakon Franka Sinatre, smatra se zabavljačicom s najviše televizijskih nastupa na svijetu. Njezin duet “Bossa Nova” s Deanom Martinom postao je svjetski poznat 1960-ih.

Nakon što je 2005. primila nagradu Bambi, povukla se u privatni život, no ostala je aktivna, među ostalim, na Facebooku . Tamo je često pisala zanimljive i šaljive članke, poput "Starost nije za slabiće".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije