Dva bh. kluba prošla pretkolo eurokupova, jedan ispao, dok Zrinjski tek treba igrati...

Borac jedva, Sarajevo "malo manje" jedva, Velež razočarao i izazvao potrese u Vrapčićima

23.07.2024.
u 08:11

Ovogodišnji bh. prvak Borac nekako se provukao protiv albanske Egnatije nakon sretne i presretne pobjede od 1:0 u Banjoj Luci golom Damira Hrlje u 96. minuti

Da nije dobrih rezultata Zrinjskog iz prošle 2023./2024. godine, kada su Mostarci izborili nastup u jednoj od skupina Konferencijske lige, mogli bismo ustvrditi kako su rezultati bh. klubova otkako je BiH samostalna država negdje na granici katastrofe. Pa i rezultati Zrinjskog, piše Večernji list BiH.

"Zid neuspjeha"

Donekle su iznimka rezultati bh. klubova iz predratnih vremena, a najviše se prepričava susret polufinala Kupa UEFA-e iz travnja 1985. s Grbavice, kada je Željezničar nadoknadio poraz od 1:3 protiv mađarskog Videotona iz Sekešfehervara i ušao u 87. minutu s vodstvom od 2:0. No, onda su Mađari zabili gol i bajka je nestala... Tamo od ljeta 1998. godine bh. klubovi igraju u raznim UEFA-inim natjecanjima, ali s malim uspjehom. Zrinjski je napokon prije godinu dana razbio "zid neuspjeha".

Zrinjski u četvrtak počinje svoj novi europski put u 2. pretkolu Konferencijske lige. S "pogrešne" strane naći će se mladi slovenski klub Bravo iz Ljubljane (utemeljen 2006. godine). Bravo je u 1. pretkolu bio izraziti favorit protiv velškog Connah's Quay Nomadsa. Ali, opet je "lopta bila okrugla" pa su Velšani u Ljubljani izvukli 1:1. U uzvratu Bravo je poveo 1:0 tek u 88. minuti (Jakšić), a u produžetku (Poplatnik, 116.) zabio drugi gol i prošao dalje. Neće biti lako s čvrstim Slovencima, ali Zrinjski je ipak veliki favorit. Prvi susret igra se u Mostaru pod Bijelim brijegom u četvrtak, 25. srpnja, u 21 sat. Sudi Švicarac Lionel Tschudi. Uzvrat je u četvrtak, 1. kolovoza, u Ljubljani. Plemići su saznali i potencijalnog protivnika u 3. pretkolu, a to će biti poraženi iz dvoboja Panathinaikos FC (Grčka) – PFC Botev Plovdiv (Bugarska).

Ovogodišnji bh. prvak Borac nekako se provukao protiv albanske Egnatije nakon sretne i presretne pobjede od 1:0 u Banjoj Luci golom Damira Hrlje u 96. minuti. Bila je to incidentna utakmica s dugim prekidom (14 minuta) jer su gosti prijetili napuštanjem travnjaka, a poljski sudac Daniel Stefański isključio dva igrača gostiju (plus sedam žutih Albancima, samo Davidu Vukoviću iz Borca). U gledalištu je bio "pakao", skandiralo se "Kosovo je Srbija"... U uzvratu u Elbasanu Engatia je slavila s 2:1, ali Borac je bio bolji u izvođenju udaraca s bijele točke (4:2) i izborio drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka. I u Elbasanu je ozračje bilo pregrijano, uvrede su sijevale prema Banjolučanima, ali oni su ipak napustili stadion uzdignutih ruku. Sada čekaju četvrtak, 31. srpnja, u 21 sat, kada će se susresti s grčkim PAOK-om iz Soluna. To je onaj isti PAOK koji je proljetos, nakon 0:2 u Zagrebu, pregazio Dinamo u Solunu na svojoj Toumbi (5:1). U slučaju da prođe Grke, Borac bi u 3. kolu igrao protiv pobjednika susreta Malmö (Švedska) – Klaksvík (Farski otoci). Sarajevo se malo mučilo protiv Aktobea (Kazahstan) iako je slavilo u gostima (1:0) u prvoj utakmici. Na Koševu su gosti vodili 1:0, 2:1 i 3:1, ali završilo je 3:2 za Kazahstance pa su odlučili jedanaesterci. Sarajlije su prošli s ukupnih 7:6. U sljedećem kolu čeka ih dvoboj protiv Spartaka iz Trnave (Slovačka). Igra se na Koševu u četvrtak, 31. srpnja, (21 sat). Očekuje se opet (kao i protiv Aktobea) 20, možda i više tisuća gledatelja. Uzvrat je u Trnavi 1. kolovoza. Prođe li Slovake, Sarajevo će u 3. kolu igrati protiv boljeg iz susreta Wisla Kraków (Poljska) – Rapid Beč (Austrija).

Veleža nema u 2. pretkolu Konferencijske lige. A bio je izraziti favorit u dvoboju protiv predstavnika "nenogometne" Andore, Inter Club d'Escaldesa, koji je procijenjen kao "slabašni" protivnik. A nije bio, što se pokazalo već u prvoj utakmici protiv Veleža na Grbavici. "Amateri" iz pirinejske državice poveli su, potom pogodili vratnicu i imali još neke prigode. Velež je izjednačio i... tako je ostalo 1:1. U uzvratu u Andori Velež je dobro počeo, ali Inter je poveo. Onda penal za Mostarce. Ma, sve je bilo uzalud, Nermin Haskić zatresao je samo vratnicu. Na kraju je bilo 5:1 za domaće. Bio je to najteži poraz Veleža ikad u UEFA-inim kupovima. Katastrofa, sramota, blamaža i makljaža!

Nisu pomogli ni navijači

Nije pomogla ni grlata skupina navijača, koja nije žalila truda i novca doći u gotovo 2000 km udaljeni pirinejski gradić. Oni su igračima nakon utakmice održali mali "miting"... Hoće li to išta pomoći? Vidjet ćemo. U Vrapčićima uzbuna! Traže se ostavke... svakoga! Ne štedi se predsjednik, Uprava, igrači, ni tek "ustoličeni" trener Damir Čanadi, koji je nakon svega našao niz opravdanja za doživljenu sramotu.

- Još smo neuigrani, neki igrači tek su stigli (Lauš), drugi su ozlijeđeni (Hrkać), treći...

Ama, tko ga sluša! Nitko živ...

Bilo kako bilo, grčki AEK neće imati prigodu uzvratiti Veležu koji ga je izbacio iz Konferencijske lige 2021. godine (0:1, 2:1, Velež slavio nakon jedanaesteraca)...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije