POZNATA ZARADA

Evo s koliko će novca Hrvatska nagraditi Donnu Vekić za osvojeno srebro na Olimpijskim igrama

03.08.2024.
u 18:46

– Značajno smo povećali iznose, tako da osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama dobiva nagradu u iznosu od 41 tisuće eura, za srebro 26 tisuća eura i broncu 18 i pol tisuća eura. Ovisno o postignutim rezultatima, sportaši će dobiti dva do tri milijuna eura više – rekao je pa pohvalio dosadašnje uspjehe te najavio nove medalje - rekao je nedavno ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić osvojila je srebrnu medalju na olimpijskom turniru u Roland Garrosu, gdje ju je u finalnom dvoboju pojedinačne konkurencije na pariškoj crvenoj zemlji pobijedila sedma igračica svijeta Zheng Qinwen sa 6-2, 6-3. 

Donnina medalja je ukupno šesta koju su za Hrvatsku osvojili tenisačice i tenisači. Goran Ivanišević je 1992. u Barceloni osvojio broncu u pojedinačnoj konkurenciji te u paru s Goranom Prpićem. Mario Ančić i Ivan Ljubičić su došli do bronce u konkurenciji parova 2004. u Ateni, da bi 2021. u Tokiju Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili zlato pobijedivši u hrvatskom finalu Marina Čilića i Ivana Dodiga.

– Značajno smo povećali iznose, tako da osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama dobiva nagradu u iznosu od 41 tisuće eura, za srebro 26 tisuća eura i broncu 18 i pol tisuća eura. Ovisno o postignutim rezultatima, sportaši će dobiti dva do tri milijuna eura više – rekao je pa pohvalio dosadašnje uspjehe te najavio nove medalje - rekao je nedavno ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Olimpijske pobjednike čeka i posebna nagrada.

– U Hrvatskoj zlatni olimpijac, nakon napunjene 45. godine, ima naknadu u stopostotnom iznosu prosječne hrvatske plaće za cijelog svog života. Na razini prosječnog životnog vijeka jedan zlatni olimpijac dobit će od države više od pola milijuna eura, kad se zbroje nagrade i ta, uvjetno rečeno, sportska mirovina – rekao je.

Iznos od 26 tisuća eura nije previše velik iznos za financije Donne Vekić budući da je u karijeri zaradila više od osam milijuna eura samo od nagrada na turnirima. Nedavno je samo za ulazak u polufinale Wimbledona dobila 900.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije