I ROBERT JARNI NA TURNIRU

FOTO Kad bivši Vatreni zaigra tenis u Hercegovini... Pjevali se ganga i bećarac

Teniski turnir u Grudama
Foto: TK GRUDE
1/3
03.10.2024.
u 17:06

U Grudama, Posušju i Širokom Brijegu odigran je jubilarni, 20. teniski turnir parova u četiri kategorije, usporedno se igrao i pojedinačni turnir uz sudjelovanje 50-ak tenisača

U Grudama je odigran jubilarni, 20. teniski turnir "Grude Fest 2024.". Zapravo, igralo se na sedam igrališta u Grudama, Posušju, Širokom Brijegu i Privalju. Stalni "neprijatelj" turnira - kiša i ovaj ga je put "posjetio", ali tenisačice i tenisači, među kojima je bio i bivši slavni Vatreni Robert Jarni (koji je, iako je nekad pobjeđivao, ovaj put zaustavljen u polufinalu) nisu se predali. Uspjeli su odigrati 80 mečeva parova u četiri kategorije. Recimo odmah da se finalni meč u kategoriji "Gospoda 60+, pojedinačno" tek treba odigrati. Razlog: u subotu kiša nije dopustila da se odigra finalni meč između Srećka Dupora i Ilije Kovačevića pa će se odigrati naknadno u Zagrebu jer su obojica finalista Zagrepčani. Inače, Dupor je tajnik Hrvatske udruge tenisača, koji je, kao i ranijih godina, puno pomogao oko organizacije turnira i rasporeda igranja mečeva.

Sve je počelo sada već davne 2005. godine, a jedan od "krivaca" za tako dugačko trajanje je Marin Čilić, koji je te godine kao prvi Hrvat pobijedio na juniorskom Roland Garrosu. Te je godine Hrvatska prvi put osvojila i Davis Cup. Tada je počelo i, evo, traje bez prekida. Vjerujemo da će trajati i ubuduće, tko zna dokad... Ukupno su u četiri kategorije nastupila 53 para. U mix kategoriji natjecalo se 11 parova na način da su dame ždrijebom izvlačile s kojim će tenisačem igrati. Često se dogodi i da netko osvoji pobjednički pehar prvi put otkako se natječe u bijelom sportu. To je ovaj put uspjelo Kristini Mandić iz Širokog Brijega. Kao i godinama ranije, pristigli su igračice i igrači iz: Đakova, Vinkovaca, Zagreba, Slavonskog Broda, Zadra, Dubrovnika, Biograda, Kiseljaka, Modriče, Solina, Splita, Kopra, Nürnberga i, po tradiciji, Češke..., kao i brojne Hercegovke i Hercegovci.

Nakon kvalifikacija i razigravanja u skupinama, u finalu su se našli: Maja Buča/Darko Štroliga i svladali par Valerija Rittreman/Ante Došen 6:2, 6:3. U kategoriji "parovi -45 godina" igrao je 21 par. U finalu su Ivan Čolak Čoke/Branimir Mikulić svladali par Ante Čamber/Toni Marković 6:3, 7:6. U kategoriji "parovi 45+" nastupilo ih je 15. U finalu je par Srećko Dupor/Ivan Savić nadigrao par Željko Bukmir/Jan Koyecki iz Češke 2/6, 6:4, 10:7. U kategoriji "dame apsolutna" par Sonja Škarica/Maja Buča svladao je par Aida Gluić/Valerija Ritterman sa 7:5, 6:4.

Raspored igranja bio je takav da su u skupinama svi odigrali najmanje dva meča. Organizatori iz TK Grude na čelu sa svestranim Rafaelom Mikulićem zahvalni su sponzorima, kao i tenisačima - gostima iz Dubrovnika, Đakova i Vinkovaca na posebnim slavonskim delikatesnim darovima, kao što su pršut, panceta, kobasice... Sve je to posluženo tenisačima - gostima na zajedničkoj večeri nakon završenog turnira. Servirano je i mlado vino, kao i 2005. kada se prvi put igrao ovaj turnir. Fešte su bile sve tri večeri, a da bude ugodno i "za prste lizati" brinuo se posebno Mićo iz Slavonskog Broda, koji je 15. put stigao u Grude na turnir. Pripremao je juneće repove na posebni način, što će se spominjati još puno godina.

Na jelovniku su se našli burgeri, čobanac, krilca na ražnju i kotlovina, kao i u kršnoj Hercegovini popularni uštipci, koje su neki sudionici prvi put vidjeli i kušali. Uz igrače, u Grude su stigli i drugi gosti, tako da je na turniru i "okolo" sudjelovalo više od 150 osoba. Specijaliteti ne bi bili tako ukusni da sve nije bilo popraćeno "ukusnom" glazbom i pjesmom, popularnim bećarcem i žestokom gangom...      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije