10. MEĐUNARODNI ‘MEMORIJAL MARKA BOŠNJAKA’ 27. I 28. SRPNJA 2024. U TRAMOŠNICI

Najveći sportski spektakl u Bosanskoj Posavini lani je oko ringa na otvorenom pratilo 5000 ljudi

26.07.2024.
u 15:29

Sredina ljeta, vrući dani krajem srpnja i početkom kolovoza, najživlji su i najljepši dani u Tramošnici i okolnim mjestima u Bosanskoj Posavini, za koje mnogi raseljeni Hrvati žive cijelu godinu.

Tih se dana u Tramošnici slavi blagdan Gospe od Anđela uz veliko hodočašće, a uz brojne hodočasnike iz Posavine, Bosne i Hrvatske, okupe se praktički svi Hrvati rodom iz tog kraja raseljeni po cijeloj Europi koji dolaze s cijelim obiteljima i čuvaju dane godišnjeg odmora za povratak u rodni kraj.

I ove će se godine nastaviti tradicija održavanja velikog međunarodnog boksačkog turnira ‘Memorijal Marka Bošnjaka’ koji će se u subotu i nedjelju, 27. i 28. srpnja 2024. održati po deseti put. Prošle 2023. godine na spektakularnom boksačkom turniru okupilo se 5000 ljudi u mjestu koje u ostalom dijelu godine broji tek dvjestotinjak stanovnika.

U ringu na otvorenom, na nogometnom igralištu NK Tramošnice, boksački turnir organizira se u spomen na Marka Bošnjaka, najvećeg boksača i sportaša iz tog kraja, legendu Tramošnice kojeg su slavili kao višestrukog prvaka i reprezentativca bivše Jugoslavije, najmlađeg prvaka tada jedinstvene teške kategorije!

Marko je iz poznate boksačke i sportske obitelji Bošnjak iz Tramošnice, iz koje su još  bivši boksači Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, te Pero Bošnjak. Obojica su nastupali za klubove u bivšoj jugoslavenskoj ligi, te Njemačkoj i Austriji. Brat Ivo Bošnjak je predsjednik Organizacijskog odbora ‘Memorijala Marka Bošnjak’.

Prošle godine nastupili su boksači i reprezentativci iz 10 zemalja uz nastupe vrhunskih hrvatskih boksača među kojima je prvo ime svakako bio olimpijac i novi prvak Europe Gabrijel Veočić.

Naš jedini boksački olimpijac iz Slavonskog Broda prošle godine osvojio je i Trofej Marka Bošnjaka za najboljeg boksača uz plemenitu gestu kojom je oduševio sve poklonike boksa i s koja je konkurirala za godišnju nagradu fair-play – Gabrijel je pehar za najboljeg boksača tada prepustio svom rivalu u finalu, boksaču iz Srbije Branimiru Milivojeviću, koji mu je u finalu pružio junački otpor bez respekta u sve tri runde i natjerao ga na maksimalni angažman.

Uz glavni trofej, umjetničku skulpturu Marka Bošnjaka u bronci, rad akademskog kipara Ante Jurkića, jednog od najvećih hrvatskih kipara koji je u rodnoj Tramošnici otvorio i prvu umjetničku ljevaonicu na području Bosne i Hercegovine, posebne nagrada primili su tada i naš mladi reprezentativac Gabriel Debanić za najboljeg mladog boksača i splitski superteškaš Marijan Brnić koji se borio protiv vrhunskog talijanskog prvaka i olimpijca Diega Lenzija koji kao i naš Gabrijel Veočić uskoro nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Posebni gost lanjskog spektakla u Tramošnici bio je legendarni Željko Mavrović, profesionalni prvak Europe i izazivač svjetskog prvaka, koji je dočekan ovacijama i koji je u stanci između mečeva potpisivao na desetke rukavica kao vrijedni dar djeci Posavine i Tramošnice.

i ovoga vikenda na dvodnevnom turniru u organizaciji HBS-a i uz pokroviteljstvo obitelji Bošnjak, u spektakularnom ambijentu u ringu na otvorenom, na igralištu NK Tramošnica sudjelovat će boksači iz desetak zemalja: Hrvatske, Austrije, BiH, Italije, Slovenije, Srbije, Ukrajine itd…

Tramošnica je oduvijek bila mjesto koje su naseljavali Hrvati iz Posavine – uoči rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine župe Gornja i Donja Tramošnica brojile su i 6000 stanovnika, slovila je za najrazvijenije mjesto u obilju Posavine, s najviše sportskih i kulturnih institucija, a osnovnu školu pohađalo je čak 1500 učenika. Ovaj kraj uvijek su krasile obitelji s puno djece, i s više od desetoro u jednoj obitelji.

Škola je u napadima vojske Republike Srpske razrušena, a na mjestu bivše škole danas se nalazi starački dom sa šezdesetak žitelja. U herojskoj višemjesečnoj obrani i neravnopravnom odnosu snaga, bez adekvatne pomoći koju su Hrvati iz Tramošnice željno očekivali, poginulo je 60 hrvatskih branitelja prije nego što su se bili prisiljeni povući pred nadmoćnim neprijateljem.

Župa Gornja Tramošnica s  crkvom Gospe od Anđela postoji od 1802. godine, a Župa Svetog Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici ustanovljena je 1973. godine i prošle je godine proslavila 50 godina od osnutka.

Prije 50 godina samo je Župa u Donjoj Tramošnici brojila 3000 vjernika koji su svi s padom Posavine 1992. godine svi bili prisiljeni izbjeći u progonstvo. Protjerani su iz svojih domova koji su opljačkani i razoreni, kao i Crkva Svetog Ivana Krstitelja koja je obnovljena isključivo donacijama raseljenih Tramošnjana.

Danas je Tramošnica u rascjepu između Republike Srpske i Federacije BiH, prepuštana sama sebi i ljudima koji su se predanim, neumornim radom podigli na noge i afirmirali u Hrvatskoj i drugim europskim državama. Do temelja razrušeno mjesto odlučili su podignuti iz pepela, sagradili su ponovo Crkvu, kapelicu i društveni dom, kao i svoje domove.

‘Memorijal Marka Bošnjaka’ organiziraju članovi obitelji Bošnjak i njihovi brojni prijatelji, a organizacijom takvog velikog međunarodnog sportskog događaja Tramošnjani žele poslati pozitivnu poruku da su Hrvati i te kako još živi u Posavini i da je suživot na tim prostorima neophodan.

Velika želja je i ponovo oživjeti Nogometni klub Tramošnicu koji je nekad bio ponos svih Tramošnjana. Braća Bošnjak ostavila su dubok trag i na nogometnom terenu dok se nisu opredijelili za boks.

Najpoznatiji Tramošnjanin izvan sporta svakako je svjetski poznati kipar Anto Jurkić, autor pobjedničkog ‘Trofeja Marko Bošnjak’, koji se nakon 40 godina umjetničkog rada u Zagrebu vratio u zavičaj. U Hrvatskoj praktički nema grada koji ne krasi neki od Jurkićevih radova, od skulpture pape Ivana Pavla II na Trsatu, petnaestak spomenika dr. Franji Tuđmanu po raznim gradovima, pa skulptura njegovom prijatelju, glumcu Ivi Grgureviću u Orašju, a njegova djela postavljena su širom Europe, u Francuskoj, Njemačkoj, u Rusiji, sve do Australije.

Postavio je mnoge skulpture u svojoj Tramošnici, od kipa Svetog Ivana Krstitelja, aktivno radi na kompletnoj obnovi crkve, a njegov je rad i impozantna skulptura Marka Bošnjaka koju je lani osvojio najbolji hrvatski boksački reprezentativac Gabrijel Veočić. Akademski kipar Anto Jurkić napravio je i spomenik Mati Parlovu u Fažani, a u pripremi je i monumentalni spomenik najvećem hrvatskom boksaču i sportašu za njegov rodni Imotski.

Pravi je poslovni i poduzetnički pothvat u Tramošnici bilo pokretanje Ljevaonice umjetnina Jurkić u prostoru bivše stanice za otkup žita.

Tramošnica se podignula iz pepela, ljubav i vezanost prema rodnoj grudi kod Tramošnjana nije iščeznula koliko god su bili natjerani na život u tuđini. Veliki doprinos tome u sportskom smislu daje organizacija boksačkog ‘Memorijala Marka Bošnjaka’, najvećeg međunarodnog sportskog događaja koji se odvija u Posavini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije