Čapljinka Maja Jelčić nakon sezone u talijanskom ženskom nogometu

Nisam nezadovoljna, bila je to dobra škola

storyeditor/2024-06-09/Maja8-Maja_po_dolasku_u_trofejnoj_sobi_intera.jpg
10.06.2024.
u 18:15

S pompom je prošlog ljeta popraćen prelazak Čapljinke Maje Jelčić, nogometašice SFK 2000 Sarajevo, u milanski Inter, piše Večernji list BiH. Kako i ne bi kada je to prvi odlazak neke nogometašice iz Hercegovine u jedan svjetski slavni nogometni klub. Ženski nogomet ipak nije muški, pa bio to i slavni Inter, tako da se o Maji Jelčić i njezinim suigračicama iz Intera u medijima tijekom sezone u talijanskom ženskom nogometu malo čulo.

Posve neočekivano, Maju smo sreli ovih dana na putu za specijalistički liječnički pregled, uobičajenu praksu sportaš(ic)a koji drže do svog zdravlja, odnosno karijere. Naravno, kraći razgovor počeo je osvrtom na sezonu.

- Iskreno, moglo je i bolje, ali nisam nezadovoljna, za mene je protekla sezona bila dobra škola. Ja sam iz SFK Sarajevo, kluba koji u Bosni i Hercegovini nema prave konkurencije, prešla u talijanski nogomet, gdje je jaka konkurencija. Tu je pet klubova podjednake kvalitete, svaka druga utakmica je derbi. Moj Inter je na kraju play-offa bio peti, međutim, nijanse su nas dijelile od puno boljeg plasmana. Znate kako je to u nogometu, uz igru i kvalitetu, morate imati i sportske sreće. Nismo je imali i na kraju smo peti. Žao mi je zbog toga jer mislim da smo zaslužile bolji plasman - naglašava Maja te na upit o privikavanju nastavlja:

- Službeni jezik, da tako kažem, u našoj svlačionici bio je engleski. U ekipi je veliki broj igračica izvan Italije, od Novog Zelanda pa do Skandinavije - Danske, Norveške, Švedske. Na polusezoni je stigla i moja suigračica iz SFK Sarajevo Marija Ana Milinković.

Sudeći po tom geografskom rasponu, i u talijanskom ženskom nogometu ima novca?

- Ha, ha, ha…, valjda ima - tajanstvena je Maja pa, vraćajući se na temu privikavanja, nastavlja:

- Talijanski sam dosta dobro svladala, s tim da mnogo više razumijem nego što znam govoriti. U klubu je režim profesionalan, na pripremama su dva treninga, a tijekom sezone jedan dnevno, i to ozbiljan.

Otišla si kao najbolja strijelkinja bh. lige s 41 pogotkom, kako je bilo u Italiji?

- Uh, teško je uspoređivati našu i talijansku ligu, u Interu se trebaš pošteno oznojiti kako bi uopće ušla u igru, a onda su ti i golovi u drugom planu. Igraš ulogu koja ti je dodijeljena. Za mene neobično, u službenim utakmicama sam postigla samo dva pogotka, ali i to je dio nogometne škole koja se mora proći. U SFK Sarajevo bila sam zadužena za golove, u Interu sam igrala u napadu, ali druge uloge.

Reprezentacija, nije te bilo protiv Malte?

- Bila sam na popisu i ništa više?

Neobično, Maja Jelčić, koja ima tek dvadeset godina, kod izbornice Samire Hurem bila je standardna. Za reprezentaciju BiH zaigrala je s 15 godina i 229 dana, međutim, naprasnom smjenom dugogodišnje izbornice i neočekivanim ustoličenjem Selvera Hodžića očito je izgubila taj status. Što se tiče odmora, i on će proteći u Majinu stilu, radno:

- Tu sam do polovine srpnja, neće biti onog uobičajenog pritiska, ali ću i dalje trenirati.

Po napucima oca Davora (Jelčića, trenutačno trenera mlađih kategorija u GOŠK-u)?

- To baš ne bi bilo najbolje rješenje jer moj tata uvijek traži maksimum, a ja sam ipak na odmoru, ha, ha, ha…

Na kraju razgovora Maja ne isključuje ni promjenu kluba, jasno, kao i nekolicina njezinih muških kolega s kojima smo odnedavno pričali, želi igrati na poziciji gdje je najbolja, za što se u profesionalnom nogometu nije lako izboriti. Tek Inter ili neki drugi klub, jedno je sigurno, Maja na pripreme neće doći nespremna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije