Sudionici UEFA-inih kupova marljivo se pripremaju, no ne miruju ni ostali

Novo, 23. nogometno prvenstvo BiH, sve su prilike, trebalo bi biti uzbudljivije nego ikada

storyeditor/2024-06-30/sa.jpg
01.07.2024.
u 17:57

Reklo bi se kako su se bh. klubovi u stanci nakon završene sezone, nakon odluke o smanjenju broja klubova u ligi, “malo isprepadali”

U sjeni Eura u Njemačkoj klubovi Wwin lige BiH provode svoje ljetne aktivnosti. Do početka prvenstva ostalo je još nešto više od mjesec dana, piše Večernji list BiH. Najavljeno je da će 23. prvenstvo početi 3. ili 4. kolovoza (subota i nedjelja), a izvlačenje parova za novu sezonu predviđeno je za 3. srpnja (srijeda) u prostorijama NS-a BiH. U bubnju će se naći imena 12 klubova: Borac, Zrinjski, Velež, Sarajevo, Posušje, Željezničar, Sloga, Široki Brijeg, GOŠK, Igman, Sloboda i Radnik.

Igračke promjene

Ispali su Tuzla City i Zvijezda 09, a na njihovo mjesto došli su Sloboda i Radnik (Bi), koji su u nižem stupnju natjecanja “tavorili” samo godinu dana. Odluka da će na kraju sljedeće sezone iz lige ispasti čak četiri kluba “isprepadala” je većinu klubova. Zato je prijelazni rok zanimljiviji nego ikad prije. Jer, tko ne bude jak – ispast će! Već smo pisali o brojnim odlascima i dolascima igrača, ali i trenera. I Velež je nakon dugačke “procedure” riješio ime novog učitelja. To je Damir Čanadi (54), Austrijanac hrvatskih korijena, koji je igračku i trenersku karijeru uglavnom gradio u Austriji te u Njemačkoj i Grčkoj, a u Hrvatskoj je 2022./2023. trenirao Šibenik. Velež je nakon odlaska Deana Klafurića u srbijanski TSC (Bačka Topola) htio na kormilo dovesti bivšeg “vatrenog” Jerka Leku, ali je netko “provalio” da je Leko “veličao Herceg Bosnu” pa su čelnici (i utjecajni političari), kao i navijači iz Vrapčića, odustali. Odustao je i Leko, koji ostaje trener hrvatskog B prvoligaša Jaruna te je izjavio “da je apolitičan i da mu nije jasno prebrojavanje krvnih zrnaca”. Ponovimo da su Borac, Zrinjski, Sarajevo, Posušje, Željezničar, Široki Brijeg i Igman još prije promijenili trenera. Samo Sloga i GOŠK nisu, kao ni novi-stari članovi Wwin lige Sloboda i Radnik. Iz Slobode su čak posebice naglasili da ne namjeravaju mijenjati Zlatana Nalića. No, vidjet ćemo što će biti nakon prvog poraza... Velibor Đurić, trener Radnika, nahvalio je klupske čelnike jer su svim igračima isplaćena dugovanja. Nakon uvodnih priprema kući, Đurić vodi Radnik na desetodnevne pripreme na Zlatibor. Ponovimo kako su najveće igračke promjene zabilježene u Borcu, Zrinjskom i Sarajevu. U Borcu ipak najviše. Novi trener Mladen Žižović u slovenskom Žreču odradio je “svježe” pripreme jer nije bilo vrućine. Borac je imao dva pripremna ogleda protiv slovenskog prvaka Celja (2:2) i rumunjskog drugoligaša Corvunula (2:0). Čini se kako je Borčeva blagajna “suha” jer nema zvučnih pojačanja. Žižović kaže da momčad “ima puno prostora za napredak”. U pretkolu Lige prvaka Banjolučani igraju protiv albanskog Egnatija iz Tirane.

- Moji pomoćnici i ja već smo gledali Albance, još ćemo ih pogledati protiv Maribora s kojim igraju pripremni susret - kaže trener Banjolučana.

Zrinjski je prvi ogled pod Bijelim brijegom imao protiv albanske Vlaznije iz Skadra i izgubio 0:1. Na klupi Mostaraca opet je Mario Ivanković nakon što se Zrinjski rastao sa Željkom Petrovićem. Mostarski klub za sada je “nešto suzdržan” oko dovođenja pojačanja. Spomenimo ipak Varaždinca Ivana Posaveca (25), koji stiže iz Olimpije, a ranije je ostavio jak trag u Varaždinu. Došao je daroviti centarfor Dinama Fran Topić (20). Zrinjski se rastao s Filipom Bradarićem (32), koji je u “vatrenoj majici” 2018. u Rusiji sudjelovao u osvajanju srebra na SP-u. On je Petrovićev odlazak s klupe Zrinjskog opisao na svojoj stranici riječima: “Hvala im. Oprosti im na svemu”, što ga je, govori se, stajalo raskida. Vlasnik Sarajeva Ismar Mirvić prošlog je ljeta “sasuo” u pojačanja kluba s Koševa značajan novac. Ali to klubu nije donijelo željeni naslov prvaka, pogotovo ne dvostruku krunu. - Idemo kao i do sada. Najbolje vrijeme tek dolazi - napisao je Mirvić (uz ostalo) u priopćenju za javnost obećavajući nova ulaganja u igrače i borbu za nove trofeje... Nakon odlaska Slovenca Simona Rožmana doveden je novi trener zvučna imena Zoran Zekić, bivši igrač i trener Osijeka, a kao igrač nekadašnji član Sarajeva. Na klupi Bordo tima zabilježio je i prvi poraz od Šahtara (1:4). Mirvić ne štedi novac te je iz Srbije doveo nekoliko jakih i ne baš jeftinih igrača: Emila Rackova, Filipa Jovića i Aleksandra Đorđevića (Železničar, Pančevo), koji po Transfermarktu vrijedi “nestvarnih” milijun eura (a ne sve bezvrjednijih KM). U Željezničaru se pak ne razbacuju novcem, ne samo eurima nego ni markama. Ali, za razliku od lani, ove godine manje pričaju o besparici. Došao je novi trener Denis Ćorić te novi sportski direktor Elvir Rahimić. Kriza je očito prošlost jer s Grbavice tvrde kako “dobro posluju i da je klub u plusu 1,500.000 KM”.

Široki i Posušje i dalje bježe od skupih kupnji. Ipak, možda nađu nešto “crkavice” kako bi odlazak devetorice igrača (Posušje) i dvanaestorice (Široki) osvježili dovođenjem kvalitetnih zamjena. Široki je doveo Zvonimira Kožulja i Damira Zlomislića, Posušje “nabavilo” mlade Frana Čuljka (20, Dinamo), Marka Martinovića (23, Zrinjski)... GOŠK, koliko čujemo, također “ne grca u dugovima” pa je doveo Hamzu Ljukovca (20, Bašakšehir – Turska) i iskusnog Dana Lagumdžiju (27, Opatija)...

Zanimljivo i kod “federalaca”

Zanimljive vijesti stižu i iz redova “federalaca”. Tako je Gornji Rahić kaznio svoga neimenovanog “vjernog navijača” trajnom zabranom ulaska na stadion nakon što je tvrdim predmetom pogodio u glavu igrača Zvijezde (Gr) Ermina Huseinbašića. Lijepo i poučno pa bi se i drugi klubovi mogli ugledati na Rahićane. “Bomba vijest” stigla je iz redova BFK Simm-Bau još 18. svibnja. Taj je klub priopćenjem najavio “predočiti javnosti čvrste dokaze o nečasnim radnjama u Prvoj ligi FBiH”. U pitanju su namještanja utakmica, potplaćivanje sudaca... Od tada je prošlo više od 40 dana, ali klub iz Kosove kod Maglaja još ništa nije “predočio javnosti”. Zanimljivo bi bilo čuti što imaju reći iz ovoga kluba, a možda još zanimljivije doznati zašto su se u BFK-u (čini se) predomislili i mudro šute...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije