Sportska realnost u BiH

Priči o sucima i (ne)namjernim pogreškama u bh. nogometu nema kraja. Smiju li jedni griješiti do mile volje, drugi ne!?

storyeditor/2024-10-23/musemic.png
24.10.2024.
u 12:49

Propis Nogometnoga saveza BiH da treneri ne smiju komentirati suđenje uistinu je nakaradan, pa i nedemokratski. U većini drugih država suci su izloženi kritikama i napadima, većinom opravdanim

U bh. nogometu desetljećima ne nedostaje svađa, nesporazuma, samovolje, opstrukcija, grupašenja i nesporazuma svih vrsta. Pa su u Udruzi nogometnih sudaca i instruktora Sarajevske županije početkom godine sazvali izvanrednu skupštinu i napravili niz rezova, od kojih je najvažniji bio smjena s mjesta predsjednika Udruge Elmira Pilava "zbog samovolje i nepoštivanja odluka Udruge nogometnih sudaca Sarajevske županije".

Ukazivanje na nepravde

Recimo da je Pilav i visokopozicioniran i dugo veoma važan član Nogometnog saveza BiH. Osobito su nezadovoljni njegovim krojenjem liste sudaca i kontrolora suđenja Druge lige te ignoriranja stavova i odluka UNSIK-a Sarajevske županije, čiji su članovi (tako kažu) "utemeljeni na stručnosti i pravednosti". Sve to odbacio je Izvršni odbor NS-a Sarajevske županije, u kojem su redom "ljudi odani Elmiru Pilavu": Hamdo Spahić (predsjednik) te dva dopredsjednika: Medžid Gvozden i Fuad Čolpa, kao i niz članova Izvršnog odbora. No, Pilav je "jaka marka" i osoba koja se ne da tako lako "iskrčiti" i koja ima svoje ljude i zaštitnike u Nogometnom savezu BiH iz obaju entiteta. Novoizabranog predsjednika, Pilavova nasljednika Adisa Mulahasanovića (bivši istaknuti sudac Wwin lige), Pilav ne priznaje, kao što ne priznaje ni ljude koje je UNSIK imenovao za suce i na razne funkcije u Udruzi.

- Ukazujemo na razne nepravde prema svojim članovima - sucima i dugogodišnjim uzornim članovima, koji nizašto nisu krivi, osim što ne žele biti poslušnici bivšeg predsjednika UNSIK-a Elmira Pilava. Novi predsjednik Adis Mulahasanović izabran je potpuno legalno i u skladu sa Statutom Udruge, a sve odluke te Udruge potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave Sarajevske županije. Ali, Pilav i njegovi pristaše tu smjenu i dalje osporavaju. Previše je interesa raznih vrsta u igri, a na kraju strada bh. nogomet. Ne samo u Sarajevskoj županiji nego u cijeloj BiH. "Saga" se nastavlja... Suci i suđenje i dalje su stalna tema ljubitelja nogometa. Ne samo suci nego i odluke koje donose tijela NS-a BiH glede raznih spornih situacija. Možemo primijetiti kako je VAR u dobroj mjeri povećao regularnost, ali neke sudačke nepravilnosti ostaju i tretiraju se kako kad i kako kome odgovara.

Tako je Stegovno povjerenstvo NS-a BiH prošli tjedan kaznilo klubove Wwin lige s ukupno 50.000 KM. Puno? Naravno da je puno, ali klubove kao da nije briga za tu činjenicu. Ili možda imaju novca na bacanje!? Tako je Sarajevo kažnjeno s ukupno 14.000 KM, Velež s ukupno 12.500 KM, Željezničar s ukupno 8500 KM, Široki Brijeg s ukupno 5000 KM, Sloboda i Zrinjski s ukupno po 4000 KM te Borac s ukupno 2000 KM.

Razlozi za kazne obično su isti kao i mnogo puta prije: uporaba pirotehnike, bacanje raznih tvrdih (i drugih) predmeta na travnjak, rasistički, šovinistički i nacionalistički uzvici iz gledališta i druga vrijeđanja, slaba organizacija utakmica... Može se zaključiti kako opunomoćenici na nekim utakmicama "ne primjećuju" neke izgrede, a ni ne prijavljuju ih. Tako se, primjerice, na utakmicama Borca u Banjoj Luci često na tribinama istaknu transparenti podrške osuđenim ratnim zločincima, skandira se "Kosovo je Srbija" ili "Kosovo je srce Srbije", a opunomoćenici to "ne vide, ne čuju" ili sve minimaliziraju.

Ovaj je vikend na redu 11., posljednje kolo prvog dijela prvenstva Wwin lige BiH. Utakmice se igraju četiri dana (25., 26., 27. i 28. listopada). Ne sjećamo se da je ikad prije 18 igrača, trenera i drugih službenih osoba suspendirano u jednom kolu, kao što je to ovaj put slučaj. U Comet sustavu je čak 18 imena: Francis Kyeremeh i Mario Kuić (trener vratara) iz Sarajeva, Ante Oreč, Adi Mehremić i Dino Halilović (Velež), Nebojša Gavrić (Radnik), Husref Musemić (trener), Almir Bekić, Anel Hebibović, Luka Posinković (Igman), Filip Mekić, Eldin Hasanbegović (Sloboda), Ilija Bagarić, Damir Zlomislić (Široki Brijeg), Nikola Perić (GOŠK), Sebastian Herrera, Boban Nikolov (Borac), Ante Bekavac (Posušje)...

Uz 3000 KM novčane kazne, Husref Musemić, trener Igmana, suspendiran je na šest mjeseci zbog vrijeđanja Admira Šehovića, kontrolora suđenja na utakmici Zrinjski - Igman (7:1). Zanimljivo je da je Musemić dobio podršku od igrača Radnika (Bi) Mirzada Mehanovića, bivšeg igrača Željezničara, Travnika, Olimpika i niza stranih klubova, te Aldina Džidića, osnivača i čelnika Sindikata profesionalnih nogometaša BiH.

Ne podržavamo, a ni ne osuđujemo Musemića i druge trenere i igrače, ali čini nam se kako je sucima dopušteno "legalno i nemilosrdno nekažnjeno praviti pogreške", dok treneri nemaju pravo kritizirati ih. Ne samo da nemaju pravo nego ih se žestoko kažnjava, čak i ako "krivo pogledaju" suce. Nedavno smo pitali trenere Širokog Brijega i Sarajeva Tonija Karačića i Zorana Zekića bi li trebalo dopustiti trenerima da kritiziraju suce nakon pogrešaka, ali obojica su izbjegla odgovor. Trener Posušja Duško Vranešević odlučno je pak rekao: "Zašto treneri ne bi imali pravo javno izreći mišljenje i kritike o sucima i njihovim pogreškama? Pa, svi smo mi od krvi i mesa."

Isto u svim stupnjevima

Propis NS-a BiH da treneri ne smiju komentirati suđenje uistinu je nakaradan, pa i nedemokratski. Priče o suđenju i sudačkim pogreškama nemaju kraja. Mi ih nećemo prešućivati, osobito ne one koje su očito namjerne. Takvih u bh. nogometu ne nedostaje u svim stupnjevima natjecanja. Za razliku od BiH, u većini drugih država suci su izloženi kritikama i napadima. Koji put možda i bezrazložnim, ali znatno više opravdanim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije