košarka

Seniorsko mrtvilo u klubovima i u reprezentaciji

Košarkaši BiH
KSBiH
08.07.2024.
u 20:40

U sjeni kvalifikacija za Olimpijske igre koje ubrzo počinju u glavnom gradu Francuske Parizu i gdje se izabrane vrste u brojnim skupinama bore za nastup, u Bosni i Hercegovini daleko su od toga. Tek se mlađe kategorije okupljaju za nastup na europskim smotrama u nižim tzv. divizijama europske košarke.

Juniori na Palama

Muška juniorska (U18) reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Palama i počela pripreme za nastup na Europskom prvenstvu B divizije. Na raspolaganju izbornika Borisa Jokanovića su sljedeći košarkaši: Faruk Duvnjak, David Popović, Aleksa Vasilić, Jan Bulajić, Luka Jovičić, Viktor Đurović, Ajdin Delić, Tarik Hrelja, Alen Blakaj, Miloš Šuput, Vasilije Kuridža, David Čegar, Hamza Đedović, Jakov Velić, Andrej Aćimović, Edis Baberović i Andrej Janković. Nakon odrađenih priprema na Palama izabrana juniorska vrsta Bosne i Hercegovine seli se u Banju Luku, gdje će ostati do 19. srpnja. Nakon toga odlaze u makedonski grad Gevgelija, gdje će izabrana juniorska vrsta ostati do samog početka Europskog prvenstva koje će se igrati u Skoplju. Prvi susret na Europskom prvenstvu B divizije reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će 26. srpnja protiv Cipra. U skupini C s Bosnom i Hercegovinom nalaze se još Republika Irska, Češka, Ukrajina i Sjeverna Makedonija. Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Eurobasket 2025. imat će jako tešku zadaću jer je svrstana u skupinu E, u kojoj će igrati protiv Francuske, Hrvatske i Cipra, a Cipar, kao jedan od domaćina, već je izborio nastup bez obzira na rezultat. Osim Cipra, domaćini Europskog prvenstva 2025. godine još su Finska, Latvija i Poljska, koje su također sudionice kvalifikacija, ali su na temelju toga već osigurale plasman.

Tri "prozora"

Kvalifikacije za Eurobasket 2025. igrat će se u tri tzv. prozora, turnira, koja su u posljednje vrijeme postala uvriježena kao sustav natjecanja, ne samo klupskih već i reprezentativnih.

Tri turnira igrat će se od 19. do 27. veljače 2024., od 18. do 26. studenoga 2024. i od 17. do 25. veljače 2025. godine. Na Europsko prvenstvo plasirat će se po tri najbolje izabrane vrste iz svake skupine, osim iz skupina u kojima se nalaze domaćini prvenstva iz kojih će na završni turnir ići po dvije najbolje plasirane. Europsko prvenstvo održat će se od 27. kolovoza do 14. rujna 2025. godine u Finskoj, Letoniji, Poljskoj i na Cipru. Na Europskom prvenstvu sudjelovat će 32 reprezentacije raspoređene u osam skupina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije