LIGA NACIJA I KVALIFIKACIJE

Što čeka Hrvatsku nakon ispadanja s Eura? Vatreni kreću već u rujnu

Hrvati
Luka stanzl/PIXSELL
26.06.2024.
u 08:20

Najprije Liga nacija, a onda slijedi ono najvažnije: plasman na SP 2026.

Hrvatska nogometna reprezentacija, ne značajno izmijenjena u odnosu na Europsko prvenstvo u Njemačkoj – ali ipak s novim kapetanom i najvjerojatnije s novim izbornikom – prvo će sljedeće okupljanje imati već u prvim danima rujna.

Naime, prva sljedeća akcija vatrenih bit će Liga nacija, u kojoj Hrvatska brani srebro iz 2023. godine, a utakmice će se nadolazeće jeseni nizati kao na pokretnoj traci, i već prva predstavljat će golem izazov: 5. rujna Hrvatska gostuje kod Portugala, na stadionu Luz u Lisabonu. Tri dana kasnije, 8. rujna, Hrvatska će biti domaćin Poljskoj u osječkoj Opus Areni – dakle bit će to prvi službeni nastup Hrvatske ove godine na domaćem terenu.

Hrvatska će 12. listopada u Zagrebu dočekati Škotsku, 15. listopada gostuje kod Poljske u Varšavi, a ciklus Lige nacija zaključuje sa Škotskom u Glasgowu 15. studenoga i s Portugalom u Splitu 18. studenoga. U toj posljednjoj utakmici, u tom spektaklu na Poljudu, moglo bi se odlučivati o plasmanu na Final Four, što će biti vrhunac drugoga dijela natjecateljske godine.

Međutim, postoji još jedan strateški važan datum za hrvatski nogomet, a on još nije određen. Ono što se zna: jednoga dana u prvom dijelu prosinca bit će održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se igrati u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Za Hrvatsku je od presudne važnosti zadržati visoki plasman na Fifinoj ljestvici, kako bi stekla status člana prve jakosne skupine; u kvalifikacijama će prvi put biti čak 12 skupina, samo pobjednik ostvarit će izravan plasman na Svjetsko prvenstvo, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije.

 

Prvi dio kvalifikacijskog ciklusa odvijat će se od ožujka do studenoga 2025. godine, a doigravanje u ožujku 2026. Ne treba posebno naglašavati koliko Hrvatskoj znači plasman na veliko natjecanje, pa onda i koliko je – u kontekstu svjetskoga rejtinga – bitna doista svaka sljedeća utakmica. Uglavnom, vatrene u drugom dijelu godine čekaju izazovi još veći, napetiji i u perspektivi važniji od Europskog prvenstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije