Hrvatski košarkaški klub Široki u znaku obilježavanja velikoga jubileja - pola stoljeća od osnutka

Sve je počelo s asfaltnog igrališta između gimnazije i franjevačkoga samostana

12.09.2024.
u 13:14

Predstavljanjem prigodne monografije "Ponos grada Širokoga: pet desetljeća košarke u Širokom Brijegu", autora Miljenka Karačića, Hrvatski košarkaški klub Široki danas u širokobriješkom kinu Borak u 17 sati počinje obilježavanje 50. obljetnice osnutka kluba, piše Večernji list BiH. Govorit će predsjednik Ante Suton, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza, i bivši igrač i trener Širokog Josip Joke Vranković, poznati hrvatski sportski novinar Bernard Jurišić te sam autor. U povodu 50. rođendana kluba uslijedit će svečana večera u hotelu Mepas u Mostaru od 19.30.

Za pola stoljeća postojanja Široki je s 11 naslova prvaka i devet pobjednika Kupa stigao do najtrofejnije sportske momčadi u Bosni i Hercegovini i postao ne samo sinonim sportskog uspjeha svoga grada već i Bosne i Hercegovine, pa i cijele regije. Povijest Hrvatskog košarkaškog kluba Široki počinje davne 1974. godine kada su entuzijasti i zaljubljenici u košarku odlučili osnovati klub koji će okupljati mlade darovite igrače, ne sluteći kako će jednoga dana postati najbolja košarkaška momčad u Bosni i Hercegovini.

Put prema vrhu

Igrači uglavnom učenici ondašnje gimnazije, okupljeni oko kluba koji su nazvali Mladost, prve korake napravili su na skromnom asfaltnom igralištu između gimnazije i franjevačkog samostana. Asfaltno igralište bilo je središnje mjesto okupljališta mladih košarkaša i simbol početaka kluba. Bez dvorane, bez velikih sredstava, ali s velikim srcem i željom, ti pioniri košarke počeli su stvarati temelje za ono što će poslije postati najtrofejniji košarkaški klub u Bosni i Hercegovini. Klub je godinama rastao, a s vremenom su došli i prvi veći uspjesi, najviše s konca devedesetih kada u Široki Brijeg stiže i prvi naslov prvaka Bosne i Hercegovine, kao i naslov pobjednika Kupa. Zahvaljujući sustavnom radu s mlađim kategorijama, klub je proizvodio darovite igrače koji su nosili majicu Širokog, ali i odlazili u veće klubove, prije svega u Hrvatsku, ali i u brojne europske klubove od kojih su neki igrali važnu ulogu u natjecanjima i u Ligi za europskog prvaka. Ratna zbivanja početkom 90-ih zaustavila su natjecanja, ali klub je i u tim teškim vremenima uspio očuvati svoj identitet.

Nakon rata Široki je brzo stao na noge i nastavio graditi put prema vrhu. U poslijeratnom razdoblju klub se uključuje u bosanskohercegovačka natjecanja te uskoro postaje nezaobilazna snaga u državnim natjecanjima. Početak 2000-tih zlatno je razdoblje za Široki.

Klub je tada uspostavio dominaciju na domaćoj sceni, a uspjesi su dolazili jedan za drugim. Osvajanje prvih naslova prvaka Bosne i Hercegovine označilo je početak nove ere u kojoj su Širokobriježani postali najtrofejnija ne samo košarkaška već uopće sportska momčad, čime su se čvrsto pozicionirali na vrh bosanskohercegovačke košarke. Ova razdoblja dominacije obilježili su i brojni vrhunski igrači koji su prošli kroz klub. Teško ih je sve nabrojiti, a neki su ostvarili sjajne međunarodne karijere, igrajući u jakim europskim ligama, čime su ujedno pridonijeli i afirmaciji poznate širokobriješke košarkaške škole. Upravo jedan od ključnih čimbenika uspjeha HKK Široki bila je posvećenost razvoju mladih igrača. Klub je s vremenom stvorio jednu od najboljih košarkaških škola u regiji, a mnogi mladi talenti iz Hercegovine i šire upravo su u Širokom napravili prve ozbiljne sportske korake. Sustavan rad s mladima, kao i ulaganje u infrastrukturu omogućili su klubu da iz godine u godinu proizvodi kvalitetne igrače. Dvorana Pecara, koja je sagrađena početkom 2000. godine, postala je dom HKK Široki i srce košarke u Hercegovini. Ova moderna dvorana kapaciteta oko 4000 gledatelja omogućila je klubu natjecati se na najvišim razinama, ne samo u domaćim nego i međunarodnim natjecanjima, a posebice u regionalnoj ABA ligi, gdje su se Širokobriježani dokazivali protiv najvećih klubova bivše države i bivših europskih prvaka Maccabija, Partizana, Cibone, Bosne…

Rame uz rame s najboljima

Upravo zbog pobjeda nad tim klubovima Široki je stekao poštovanje u regiji, a te pobjede nisu bile važne samo zbog bodova već su predstavljale potvrdu kako jedan mali klub iz Hercegovine može igrati rame uz rame s najboljima. Danas, 50 godina nakon osnutka, HKK Široki i dalje je jedan od najvažnijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini. Iako su financijske poteškoće i promjene u strukturi sporta u regiji utjecale na klub, Široki je ostao vjeran svojoj filozofiji – raditi s mladima, razvijati lokalne talente i njegovati ljubav prema košarci. Proslava 50. godišnjice osnutka kluba prilika je za prisjećanje na sve uspjehe i izazove koje je klub prošao, ali i za pogled u budućnost. Iz uprave kluba uvijek su isticali kako je cilj Širokog i dalje nastavak rada na razvoju mladih igrača i ostati u vrhu bosanskohercegovačke košarke. Uz to, klub ima ambiciju vratiti se na regionalnu scenu i ponovno biti konkurentan u natjecanjima ABA lige. U gradu gdje je košarka postala način života Široki je mnogo više od sportskog kluba. On je simbol zajedništva, borbe i ponosa. Kako je počeo s asfalta širokobriješke gimnazije, tako i danas, 50 godina poslije, ostaje jedan od najvažnijih nositelja sportskog identiteta cijele Hercegovine. Vrhunac velike obljetnice bit će memorijalni turnir koji će se igrati u petak i subotu, na kojem će, uz domaćina, još sudjelovati Zadar, Split i Budućnost iz Podgorice.

Na klupi Širokog u 50 godina promijenilo se 19 trenera, a na čelu bilo 11 predsjednika

Od osnutka kluba do danas Široki je vodilo 19 trenera, a na čelu kluba promijenilo se 11 predsjednika. Nakon prvog trenera, pokojnog Stanka Jelčića, momčad s klupe vodili su: Mladen Vušković, Vladimir Vanjak, Živko Ljubojević, Anđelko Matov, Danijel Jusup, Ivica Burić, Romeo Bilinovac, Neven Plantak, Jakša Vulić, Ivan Sunara, Boris Kurtović, Edi Dželalija, Josip Vranković, Hrvoje Vlašić, Ivan Velić, Damir Vujanović, Krunoslav Krajnović i Tihomir Bujan. Prvi predsjednik kluba bio je ondašnji ravnatelj Gimnazije Ante Vasllj. Nakon njega na čelu kluba bili su Stanko Galić, Pero Galić, Branko Markić, Jago Lasić, Ljiljanko Naletilić, Srećko Mandić, Zdravko Kutle, Berislav Kutle, Igor Jelčić i Ante Suton u dva navrata.

Dražen Petrović debitirao za Cibonu prije 40 godina u Širokom Brijegu

Najbolji hrvatski košarkaš, pokojni Dražen Petrović, kome su ovih dana napravili veliki sportski i ljudski spektakl u Zagrebu u povodu 60. rođendana, u majici Cibone debitirao je 1984. godine protiv ondašnje Mladosti u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Širokom Brijegu. Susret je odigran 15. rujna 1984. godine, a Cibona je u jakom sastavu uz braću Petrović, Knegu, Čuturu, Bečića, Vukičevića, Nakića… pobijedila sa 124:82.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije