U Hercegovini nogomet “3 na 3” sve popularniji

Grude.com
29.06.2024.
u 10:20

Dok se u cijeloj Hercegovini pripremaju natjecanja u ligama mjesnih zajednica, publika željna nogometa našla je način kako će se zabaviti u međuvremenu. Naime, u Hercegovini su već neko vrijeme, a ove godine posebno, postali popularni turniri u uličnom nogometu “3 na 3”. Spomenuta nogometna inačica naišla je na posebno odobravanje, mnoštvo je momčadi koje se natječu, igračima je zanimljiv ovaj format natjecanja, tako da nova sportska zanimacija u ljetnim mjesecima okuplja i igrače i publiku.

Značajne razlike

Realno, nogomet “3 na 3” nije ni blizu sport kakav je futsal ili mali nogomet po klasičnim pravilima, koji se igra u većini liga mjesnih zajednica. Istina, igra “3 na 3” također je nogometna inačica, samo se igra na bitno manjem terenu i s bitno manjim golovima, što je i najveća razlika u odnosu na ono što podrazumijeva mali nogomet. U ovom formatu više je moguće da tri pojedinačno slabija igrača odnesu pobjedu protiv neke utrenirane trojke, koja igra ozbiljniji mali nogomet na hercegovačkim komercijalnim turnirima ili ligama mjesnih zajednica. Ako je neka trojka pojedinačno igrački slabija, a bolje prilagođena na pravila i uigranija, takvo što može biti jako zanimljivo.

Ključna je uigranost momčadi i prilagođenost pravilima. Igra “1 na 1” jednostavno nije toliko ključna po pravilima “3 na 3”, kao u malom nogometu (4 + 1). Kada neki igrač driblingom i stvori višak, obično tek tada mora još svladati igrača koji imitira vratara te mu zabiti pogodak na gol bitno manjih dimenzija od onoga klasičnog koji je visok dva, a širok tri metra. U mostarskom naselju Centar 2 nedavno se igrao Street Soccer turnir, utakmice su igrala po tri igrača, a dodatna razlika bila je u tomu što se natjecanje igralo na posebno ograđenom terenu s mantinelama, što je također mijenjalo uvjete igre. Nekoliko igrača tako je vješto koristilo mantinele da im je dodavanjem od zid lakše bilo prolaziti protivnika nego izravnim driblingom 1 na 1.

Igra se i u Rodoču

Nova popularna inačica nogometa u Hercegovini pokazuje se sve zanimljivijom. U ovom se trenutku igraju ili će se igrati brojni turniri “3 na 3”. Jedan takav turnir upravo se igra i u Rodoču kod Mostara, a najavljena su i brojna druga natjecanja. Spominju se i slični egzotičniji turniri po “3 na 3” pravilima, ali na pješčanoj podlozi uz Neretvu, u Žitomislićima. •

Ključne riječi
3x3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije